Febra este una dintre primele manifestări ale organismului în cazul unei infecţii generată de virusuri sau de bacterii iar cauzele acesteia pot fi diferite în special în cazul copilului mic, cu vârsta până într-un an.
Care sunt cauzele febrei?
În primul an de viaţă al celor mici, vaccinarea, răceala, gripa, erupţia dentară sau otita sunt câteva dintre principalele motive din cauza cărora aceştia pot face febră. Febra este modul în care organismul celui mic îţi atrage atenţia că are o problemă. Pe de-o parte, statisticile arată că aproximativ 39-74% dintre copiii cu vârsta mai mică de cinci ani fac febră, cauzele ei fiind cel mai adesea răceala sau gripa. Pe de altă parte, în aproximativ 1% dintre cazuri, aceasta este cauzată de infecţii bacteriene grave precum meningită sau pneumonie, situaţie în care febra poate pune în pericol viaţa celui mic.
Cum poţi să ştii dacă micuţul tău are febră?
Măsoară temperatura celui mic încă de la primele semne de schimbare a stării sale. Paloarea obrajilor, lipsa apetitului sau o stare de irascibilitate sunt des întâlnite atunci când ceva nu este în regulă. Dacă are o temperatură mai mare de 38 de grade măsurată axilar, sau dacă depăşeşte 38,5 grade măsurată intrarectal atunci înseamnă că micuţul are o stare febrilă medie. Dacă este primul episod de febră sau dacă vârsta micuţului tău este mai mică de trei luni este recomandat ca întotdeauna să apelezi şi la opinia medicului de familie sau a pediatrului. Cu ajutorul medicului vei putea identifica şi alte simptome asociate, pe care poate nu le-ai observat de prima dată, astfel încât să îi poţi da copilului tratamentului corect.
Care este tratamentul febrei?
Poţi ameliorata febra celui mic cu ajutorul suspensiilor orale care conţin ibuprofen şi care au efect antitermic. Acestea pot fi administrate copiilor cu vârsta peste trei luni încă de la primele semne ale febrei. Datorită ibuprofenului, starea i se va îmbunătăţi relativ repede, în aproximativ 15 minute de la administrare, iar efectul medicamentului va persista până la opt ore. Doza de tratament o poţi stabili foarte simplu, cu ajutorul graficului despre greutatea şi vârsta copilului, informaţii care se află de obicei pe ambalaj şi în prospect. Chiar dacă este la prima administrare, medicamentul va fi acceptat cu uşurinţă de către cel mic datorită gustului plăcut, de portocale sau de căpşuni, pe care acesta îl are.
Medicii recomandă evitarea metodelor „tradiţionale” de tratament precum împachetările cu apă rece sau călduţă, deoarece pot provoca reacţii secundare severe în cazul în care temperatura copilului va scădea brusc şi pot avea drept consecinţă o revenire a stării febrile într-o formă mai agresivă. De asemenea, substanţe precum spirtul sau oţetul pot afecta pielea sensibilă a micuţului tău dacă sunt folosite pentru ameliorarea febrei prin frecţionare.
Ibuprofen sau paracetamol?
Atât ibuprofenul cât şi paracetamolul au afect antipiretic, scad febra, şi pot fi administrate copiilor pentru ameliorarea ei. Cu toate acestea, trebuie să ţii cont de faptul că medicii recomandă ca acestea să nu fie incluse în tratament în acelaşi timp, iar alternarea lor nu ar trebui să devină o obişnuinţă. De asemenea, studiile au dovedit faptul că ibuprofenul administrat exclusiv este la fel de eficient încă din primele patru ore de la administrare, decât dacă ar fi alternat cu paracetamol.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie