3 mituri despre Alzheimer pe care nu ar trebui sa le crezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 mituri despre Alzheimer pe care nu ar trebui sa le crezi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 3 mituri despre Alzheimer pe care nu ar trebui sa le crezi
mituri despre Alzheimer

Crezi ca afectiunea Alzheimer face, pur si simplu, parte din procesul de imbatranire? Ei bine, nu esti singurul. 59% dintre participatii la un sondaj realizat de Alzheimer’s Association au raspuns “Da” la aceasta intrebare. Peste 6.300 de adulti din 12 tari (Australia, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Germania, Japonia, India, Mexic, Nigeria, Arabia Saudi si Marea Britanie) au raspuns la sondaj au aratat ca oaemenii au multe idei gresite despre aceasta afectiune cumplita.

Iata 3 mituri despre Alzheimer pe care nu ar trebui sa le crezi.

Mit # 1: Alzheimerul este parte a imbatranirii

Oamenii din China, India si Arabia Saudita cred ca aceasta este realitatea, in vreme ce mexicanii si britanicii credeau ca este doar o credinta falsa.

Fapt: Nu este nimic nomal in legatura cu aceasta afectiune. Alzheimerul este doar una dintre formele dementei, definita ca scaderea treptata, progresiva a functiilor mentale cum ar fi: gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea si memoria. Dintre bolnavii de dementa 60-80% sufera de Alzheimer. Exista insa mai multe forme de dementa, precum boala Pick, Parkinson si multe altele.

Mit # 2: Alzheimerul nu este fatal

Aproape 40% dintre respondenti au raspuns gresit crezand ca boala care este definita drept afectiunea degenerativa progresiva care ca efect producerea unei deteriorari din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, ceea ce face ca bolnavul sa nu mai poate duce la indeplinire nici macar sarcini de baza, precum mancatul si mersul la baie nu este mortal. Peste 50% dintre mexicani, germane si brazilieni nu erau constienti de implicatiile fatale ale bolii.

Fapt: Alzheimer-ul este fatal: Deteriorarea cognitiva cauzata de afectiune este fatala. Este adevarat ca pe certificatul de deces nu apare Alzheimerul ca si cauza a mortii, chiar daca boala este forta care a dus in cele din urma la disparitia celui care suferea de aceasta afectiune. Spre exemplu, Alzheimerul poate avea ca rezultat crearea unor probleme cu mancatul ceea ce creste riscul de inhalare (aspirare) a unor bucati de alimente in plamani ceea ce va duce la pneumonie. In acest caz penumonia va fi cea considerata de doctori cauza mortii pacientului.

Mit # 3: Alzheimerul are la baza cauze genetice

Aproximativ 37% dintre respondenti credeau ca afectiunea este generata de mostenirea genetica.

Fapt: Alzheimerul are o componenta genetica: Cauza declansarii acestei boli nu a fost inca descoperita de oamenii de stiinta, insa exista anumiti factori care joaca un rol important in dezvoltarea ei. Iar genele reprezinta unul dintre acesti factori.

Sursa: care2.com

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Data articol: 17/05/2019