9. Dezintoxicare
Un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat intr-un loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani, se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
10. Disbacterioza
Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece.
Nu rata nici: Stiai asta? Cum actioneaza sfecla rosie impotriva celei mai grave boli de pe planeta
11. Gripa, raceala
Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
12. Hipertensiune
In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.
13. Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor
Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul de la o lamaie, 1,5 l apa si 300 g zahar sau miere. Ingredientele se tin intr-un borcan de 3 l acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul sampanizat nu se pastreaza la frigider. Se beau de 3-4 ori pe zi cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala si face sa dispara durerile de cap si vajaiturile.
14. Litiaza renala
Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate. Se pun intr-un borcan de 3 litri. Se toarna deasupra apa rece, in asa fel incat sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
15. Menopauza
Deseori, in anotimpul cald, apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
16. Pietre in colecist
Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.
Citeste mai multe despre proprietatile sfeclei rosii aici.
Citeste continuarea: 1 2