6. Garnitura de cauciuc de pe usa frigiderului
Cand scoti si bagi mancare si bauturi in si din frigider, umezeala, firimituri si lichide varsate se pot aduna toate in santuletele de pe garnitura care asigura inchiderea etansa a usii frigiderului si acest lucru incurajeaza formarea mucegaiului.
Solutie: Sterge garnitura saptamanal cu un amestec de apa si inalbitor sau cu o solutie anti-mucegai. Foloseste betisoare de urechi ca sa cureti temeinic santuletele din garnitura.
7. Aburul de la gatit
Aburul se imprastie peste tot cand gatesti si se aseaza in locuri pe care poate nu le cureti prea frecvent, ceeace duce la formarea mucegaiului. Zonele unde se poate instala umezeala includ peretii, tavanul, usile dulapurilor, rafturile de deasupra aragazului si locurile ascunse dupa aparatele electrocasnice mari si greu de miscat.
Solutie: Da drumul la hota la maximum oricand gatesti, ca sa scoti din casa nu doar mirosul de mancare, ci si umezeala. Daca totusi apare mucegaiul, elimina-l cu o solutie de inalbitor si apa sau o solutie speciala anti-mucegai.
Nu rata nici: Soc anafilactic: Alergii periculoase pentru tine si pentru copilul tau
8. Hainele umede
Mucegaiul si bacteriile pot creste pe rufele murdare umede care stau in cosul de rufe zile in sir inainte sa fie spalate, dar si pe rufele curate lasate in masina mai mult de cateva ore dupa ce s-a terminat programul de spalare.
Solutie: Nu lasa rufele murdare umede sa stea in cosul de rufe. Fie le speli imediat, fie le usuci inainte sa le pui in cosul cu rufe. Intinde la uscat cat mai repede rufele spalate.
Sfat: Foloseste detergent lichid in loc de praf, deoarece acesta din urma iti poate si el inrautati simptomele alergice.
9. Hainele si parul tau
Cand vii acasa dupa ce ai petrecut niste ore afara aduci inauntru pe pantofi, haine si par praf, polen si alte particule alergenice. Parul lung si parul lasat liber aduna mai multi alergeni decat parul scurt sau cel prins strans.
Solutie: Cand iesi din casa, acopera-ti parul cu o palarie, bandana sau esarfa. Cand ajungi acasa, descalta-te si scoate-ti palaria imediat ce ai intrat pe usa, schimba-te in haine pe care le porti numai in casa si spala-te pe cap. Spala-ti pieptenul si peria de par saptamanal, ca sa inlaturi alergenii adunati pe ele din par.
10. Plantele
Pamantul umed poate fi un mediu bun pentru dezvoltarea mucegaiului si daca mai si dai apa pe langa ghiveci cand uzi plantele, te poti trezi cu mucegai si in covor sau pe perdeaua pe care o stropesti in mod regulat.
Solutie: Daca mucegaiul si praful iti provoaca alergii grave, scoate plantele din casa – fa-le cadou prietenilor sau pune-le la intrarea in bloc. Daca decizi sa le pastrezi, totusi, pune ghivecele pe placi de gresie sau faianta, ca sa nu risti sa ajunga umiditatea la covor si aseaza-le la distanta de perdele sau draperii.
Sfat: un strat de pietricele asezat pe suprafata pamantului din ghiveci va impiedica imprastierea in aer a sporilor de mucegai.
11. Acvariul
Mucegaiul creste pe zonele acvariului care nu sunt sub apa, dar sunt totusi umede mereu. Hrana pentru pesti aruncata neatent in acvariu poate ateriza pe peretii acvariului sau pe langa si ea ajuta la dezvoltarea mucegaiului si chiar la aparitia coloniilor de acarieni.
Solutie: Sterge in fiecare zi bine cu o carpa uscata umezeala de pe peretii acvariului aflati afara din apa. Cand hranesti pestii ai grija ca mancarea sa ajunga in apa, nu pe masa sau pe podea.
foto: pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici