10 obiceiuri de viata care te mentin sanatos, in afara de mancare sanatoasa, sport si somn - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 obiceiuri de viata care te mentin sanatos, in afara de mancare sanatoasa, sport si somn

obiceiuri de viata

6. Exprima-ti creativitatea

Avem tendinta sa minimizam importanta de a ne exprima creativ intr-o societate care considera arta drept hobby pe care ti-l poti permite dupa ce muncesti mult ca sa asiguri familiei cele necesare traiului si dupa ce petreci timp de calitate cu familia. Cu alte cuvinte, creativitatea pare un moft. Dar a te exprima creativ este un instrument de a preveni diverse boli sau de a trata boli deja existente. Beneficiile de sanatate ale unei exprimari in forme creative include somn mai bun, stare generala mult mai buna, mai putine motive de a merge la medic, consum redus de medicamente si mai putine probleme cu vederea. Scad simptomele de stress, creste calitatea vietii femeilor cu cancer, intareste emotiile pozitive, reduce riscul de Alzheimer, reduce anxietatea si creste respectul si stima de sine.

7. Mergi la biserica

Oamenii conectati la religie traiesc statistic cu aproape 8 ani mai mult decat cei care nu participa deloc la ceremoniile religioase, la slujbe. O rata crescuta de implicare in proiecte comunitare generoase este asociata cu o rata scazuta de boli ale aparatului cardiovascular, respirator si a multor altor boli cronice. Dar acest lucru este valabil doar daca participarea la slujbe si religia ta sunt in aliniere cu sinele tau real si cu crezurile tale profunde. Daca mersul la biserica iti relaxeaza sistemul nervos, este bine pentru sanatatea ta. Dar daca te streseaza si agita sau plictiseste, mai bine stai acasa.

Citeste si: 10 obiceiuri comune care iti scurteaza viata

8. Fii optimist

A vedea paharul plin in loc de cel gol nu te face doar o persoana mult mai agreabila pentru anturajul tau dar iti asigura si o mai buna sanatate. Oamenii optimisti sunt mai sanatosi. Optimistii au perspective mult mai reduse de a suferi de cancer, se refac bine din problemele coronariene, se bucura de un sistem imunitar sanatos si traiesc mai mult decat pesimistii. Oamenii cu o perspective optimista si pozitiva asupra vietii si provocarilor ei au perspective cu 77% mai reduse de a muri de inima. Daca vrei sa treci de la pessimism la optimism, poti citi cartea lui Martin Seligman numita Optimismul care se invata.

9. Devino fericit

Oamenii fericiti traiesc cu 10 ani mai mult in medie decat cei anxiosi, depresivi si nefericiti. Depresia creste riscul de cancer si este un factor major pentru bolile de inima, este legata cu o serie de dureri in corp fara o cauza fizica diagnosticata iar anxietatea creste riscul de cancer si arterosclerozei care predispune la infarct de miocard. Intr-un studiu realizat pe calugarite, cercetatorii au vazut ca 90% din maicutele cele mai vesele inca traiau la 84 de ani, comparativ cu doar 34% supravietuitoare din cele mai putin vesele.

10. Mediteaza

Relatiile toxice, stresul la munca, pesimismul, singuratatea, depresia sunt toate elemente care activeaza sistemul de reactie “lupta sau fugi” din corp. In aceste clipe, sistemul de autovindecare al corpului este anulat pentru a lasa sa actioneze doar sistemul de supravietuire. O persoana medie traieste in medie 50-100 de raspunsuri la elemente de stres pe zi ceea ce inseamna otrava in corp. Fizicianul de la  Harvard  Herbert Benson a studiat “raspunsul relaxarii” pe care meditatia il induce in corp si a introdus meditatia ca instrument de vindecare in boli precum aritmiile cardiace, astm bronsic, alergii, herpes, diabet, ulcere, hipertensiune, infertilitate, dureri cronice.

Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/01/2022