Când ne gândim la puzzle-uri, ne gândim de obicei la un hobby, o modalitate de a trece timpul și de a vă relaxa. Adevărul este că, pe lângă faptul că sunt distractive, au și numeroase beneficii pentru sănătate. De la a ajuta copiii în dezvoltarea abilităților, prin îmbunătățirea memoriei și a dispoziției, până la prevenirea bolilor majore la vârstnici.
Mai jos veți găsi 10 beneficii surprinzătoare ale puzzle-urilor pentru copii și vârstnici.1. Exercițiu mental
Efectuarea de puzzle-uri poate fi considerată un exercițiu complet al creierului, deoarece exercită atât partea dreaptă, cât și partea stângă. Dreapta este responsabilă de creativitate, emoții și gândire intuitivă; iar stânga este latura logică, obiectivă și metodică.
Când faceți un puzzle, ambele părți trebuie să comunice și să lucreze împreună, crescând funcția cognitivă. Lobul occipital este zona în care creierul conectează culorile și formele și este, de asemenea, activat. Exercitarea minții ajută la prevenirea declinului cognitiv.
2. Raționament vizual și spațial mai bun
Pentru a asambla un puzzle, ne uităm diferite piese și trebuie să le plasăm într-o imagine mai mare. Efectuarea regulată a acestui exercițiu ne ajută să ne îmbunătățim raționamentul spațial.
3. O mai mare atenție la detalii
Când rezolvați un puzzle, mai ales dacă piesele sunt foarte asemănătoare, este crucial să acordați atenție detaliilor. Trebuie să vă antrenați ochii pentru a găsi diferențele mici de culori sau forme care vă vor ajuta să completați imaginea. Capacitatea de a surprinde detalii mici ne poate ajuta în toate aspectele vieții noastre, în special la locul de muncă. Când suntem mai detaliați și preciși, calitatea muncii noastre se îmbunătățește.
4. Memorie îmbunătățită
Un puzzle întărește conexiunile neuronale și crește generarea de noi conexiuni. Acest lucru mărește viteza mentală și procesele de gândire. Când găsiți o piesă, trebuie să căutați printre celelalte o culoare sau o formă pe care o aveți în minte și să vizualizați imaginea la scară largă, pentru a vedea ce piese merg împreună.
Când exercitați partea creierului însărcinată cu stocarea acestor informații, vă ajută să mențineți și să îmbunătățiți memoria pe termen scurt.
5. Creștere IQ
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit că a petrece 25 de minute pe zi rezolvând puzzle-uri și ghicitori vă poate crește IQ-ul cu 4 puncte.
6. Îmbunătățire a capacității de rezolvare a problemelor
Pentru a rezolva puzzle-urile, luați diferite abordări pentru a încerca să rezolvați o problemă, deoarece este un test de încercare și eroare. De asemenea, învățați valoarea formulării teoriilor, testării ipotezelor și schimbării perspectivelor dvs. atunci când ceva nu merge așa cum a fost planificat.
Aceste abilități pot fi transferate la locul de muncă, făcându-vă mai inovator în rezolvarea problemelor, cu o gândire mai critică și abilități de adaptare mai bune.
7. Productivitate crescută
Când sunteți mai fericit și mai puțin stresat, este mai ușor să vă concentrați. Când concentrația dvs. se îmbunătățește, productivitatea crește. Dacă aveți probleme să vă concentrați asupra studiilor sau a muncii, luați în considerare o scurtă pauză pentru a face un puzzle și pentru a vă reseta creierul. Multe birouri încep să includă puzzle-uri și jocuri similare în zonele lor de odihnă. Aceste jocuri îi ajută pe angajați să se deconecteze de la serviciu câteva minute și să revină împrospătați și gata să înceapă din nou munca.
8. O mai bună colaborare și muncă în echipă
Un alt motiv pentru a încorpora puzzle-uri la locul de muncă este că acestea ajută la construirea unei colaborări între colegi. Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că atunci când muncitorii se pot descurca împreună în spațiul de lucru, acest lucru i-a ajutat să își îmbunătățească relațiile și capacitatea de a coopera și de a lucra în echipă.
9. Stare mai bună
Rezolvarea puzzle-urilor are un mare beneficiu: crește producția creierului de dopamină. Acest neurotransmițător este responsabil pentru reglarea dispoziției și optimismului. De asemenea, afectează învățarea, memoria, concentrarea și motivația. Dopamina este eliberată de fiecare dată când facem un puzzle și chiar de fiecare dată când punem o piesă în locul potrivit. Acest lucru ne încurajează să continuăm să facem acest lucru și să ne provocăm.
10. Scade nivelul de stres
Pe lângă faptul că ne provoacă, un puzzle ne ajută și să ne relaxăm. Creierele merg de la „Beta” sau treaz, la o stare „Alfa” atunci când asamblați puzzle-uri. Starea Alpha este similară stării în care ne aflăm când visăm.
Această schimbare a conștiinței vine cu multe beneficii, inclusiv:
- Abilitatea de a face conexiuni mai profunde
- Îmbunătățește starea de spirit
- Crește încrederea în sine
- Ameliorează stresul
- Scade tensiunea arterială și ritmul cardiac
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor