Este peste tot si te influenteaza chiar daca o privesti sau nu. Te bucuri de frumusetea culorilor atat la nivel constient cat si in subconstient. Chiar daca ne inconjoara mereu, rareori ne gandim la originea sau efectul culorilor asupra starii noastre. Citeste in continuare pentru a afla cateva lucruri de baza despre culori si o introducere in cromoterapie sau terapia prin culori.
Ce sunt culorile
Dupa cum stim, culoarea este lumina si energie. Culoarea este vizibila deoarece se reflecta si refracta prin tot felul de particule, molecule si obiecte. Exista o varietate de lungimi de unda dupa care lumina poate fi categorisita ce produc tipuri diferite de lumina. Lungimile de unda vizibile se incadreaza aproximativ intre 390 si 750 de nanometrii si sunt cunoscute precum spectrul vizibil. Alte lungimi de unda sunt asociate cu lumina pe care nu o putem vedea cu ochiul liber si exemple ar fi razele x si razele ultraviolete. Stim cu totii efectele razelor „invizibile”, deci este normal ca si lumina vizibila ne poate afecta. De exemplu, exista o forma usoara de depresie (tulburari afective sezoniere) ce poate afecta pe unele persoane in timpul iernii.
Cromoterapia sau cum actioneaza terapia prin culori
Terapia prin culori (cromoterapie sau terapia luminii) este un tip de vindecare holistica ce utilizeaza spectrul vizibil de lumina si culoare pentru a afecta starea de spirit a unei persoane si sanatatea fizica sau psihica. Fiecare culoare se incadreaza intr-o anumita frecventa si vibratie, ce multi cred ca poate afecta energia si frecventa trupurilor noastre.
Cu totii stim ca lumina este captata cu ajutorul ochilor, dar este important sa tinem cont de faptul ca lumina poate sa intre si prin piele. Tinand cont de diferitele vibratii si frecvente alte culorilor, oamenii de stiinta cred ca anumite culori ce intra in organism poat activa hormonii si astfel declansa reactii chimice in organism. Astfel se pot naste diferite emotii si reactii ce incurajeaza trupul sa se refaca.
Citeste si: Semnificatia culorilor. Ce simbolistica are fiecare culoare
Oamenii de stiinta sustin ca culorile pot avea efect pozitiv asupra persoanelor cu boli psihice sau cu probleme emotionale.
De exemplu, culoarea albastra are efect calmant ce poate scadea tensiunea arteriala, in schimb culoarea rosie are efectul invers (sa ne gandim la taurii de corida ce sunt inaratati de aceasta culoare). Verdele este alta culoare ce poate fi folosita pentru relaxarea persoanelor ce isi cauta un echilibru. Galbenul are efect revigorant ce poate energiza persoanele care sufera de depresie.
Exista si alte tipuri de terapii alternative ce se bazeaza pe faptul ca aura energetica a fiecarei persoane contine diferite straturi de lumina ce pot fii folosite pentru purificare si echilibru. Cunoscandu-ti culorile din aura ta poti sa ajungi sa intelegi mai bine starea ta de spirit si deci sa stii mai repede cum sa te vindeci. Culorile ce te inconjoara pot avea diferite efecte asupra ta.
Terapia prin culori grabeste vindecarea
Este binecunoscut faptul ca soarele ca sursa de lumina are un efect imens asupra vietilor noastre. Cu mii de ani in urma, culturi avansate ale momentului au inceput sa investigheze culorile si puterile lor de vindecare. Egipt, China si Grecia sunt au pus bazele cromoterapiei de astazi. Ei pictau camere cu diferite culori in speranta de a grabi vindecarea, utilizau culori din natura in spatiile in care traiau, foloseau cristale speciale ce descompuneau lumina in camere pentru vindecare.
Iata ca sunt dovezi ca oamenii au inceput sa foloseasca culorile pentru proprietatile lor terapeutice in urma cu pana la 2000 de ani. Si a inceput sa castige din ce in ce mai multa popularitate in ultima perioada, cu numeroase carti despre cromoterapie. Chiar Johann Goethe a studiat proprietatile psihologice ale culorilor. Subiectul este inca disputat si este nevoie de studii mai aprofundate care sa ii convinga si pe scepticii care nu cred inca in folosirea culorilor si a luminii pentru vindecare.
Nu rata nici: Ce semnifica culorile curcubeului. Ce impact au acestea asupra starii de spirit
foto: Depositphotos.com