Gestul de a decide sa stergi din lista de prieteni din contul tau de pe Facebook este foarte simplu: cu un simplu clic, apesi pe butonul pe care scrie “unfriend” si gata, persoana non grata nu mai e in lista ta virtuala de prieteni. Dar nu este chiar asa si doar atat. Un studiu nou dat publicitatii zilele trecute si realizat de Universitatea din Denver, Colorado, arata repercusiunile din viata reala la care se ajunge urmare a acestui gest banal din mediul virtual.
„Oamenii cred ca retelele de socializare sunt doar pentru distractie si relaxare. Dar de fapt, ce faci si ce spui pe aceste siteuri are consecinte serioase in viata reala”, spune autorul studiului, Christopher Sibona, doctor in stiintele computerelor si a programelor de sisteme informatice de la Scoala de Afaceri a Universitatii din Denver, Colorado.
Studiul condus de dr. Sibona a descoperit ca 40% din persoanele intervievate au afirmat ca vor evita in viata reala, de zi cu zi, pe oricine i-a scos din lista de prieteni de pe Facebook. 20% din chestionati au spus ca sunt in dubii daca sa ii evite sau nu, iar 40% au afirmat ca nu ii vor evita desi gestul nu le-a fost pe plac.
Femeile sunt cele care au declarat in majoritate ca prefera sa ii evite “pe teren” pe acei care nu le-au mai dorit prietenia pe Facebook. Ele s-au dovedit ofensate, deranjate, suparate si profund implicate emotional in faptul ca au fost eliminate din unele prietenii pe Facebook, fata de barbati care au luat intamplarea mai relaxat.
Studiul publicat in luna februarie 2013 de revista de stiinte a Hawaii International Conference on System Sciences, s-a bazat pe un chestionar amplu realizat pe un esantion de mii de oameni.
S-au identificat sase factori care pot prevedea gradul in care cineva va evita cu ranchiuna in viata reala o persoana care a sters-o din lista de prieteni pe Facebook.
– Daca persoana discuta despre eveniment dupa ce s-a petrecut.
– Daca raspunsul emotional la faptul ca a fost scos din lista de prieteni a cuiva a fost extrem de negativ.
– Daca persoana eliminata din lista, crede ca actiunea in sine s-a datorat interactiunii din viata curenta.
– Distanta geografica dintre cei doi.
– Daca relatia deteriorata pe Facebook a fost discutata inainte de gestul de “unfriend”.
– Cat de puternic valorizeaza persoana acea relatie cu cel/cea care i-a dat “unfriend’ pe Facebook.
„Primul indice de a intui supararea persoanei eliminate din lista pe Facebook este faptul ca ea a vorbit despre acest aspect cu oricine altcineva”, afirma dr Sibona. „A vorbi cu cineva despre aceasta intamplare de pe Facebook este o declaratie publica ca acea prietenie a luat sfarsit pe toate planurile”.
Si cei care s-au invinovatit ca probabil s-au purtat rau in viata curenta si de aceea au fost eliminati si din lista Facebook de prieteni, fac parte din categoria celor ce ii vor evita pe viitor pe aceia care nu i-au mai vrut in mediul virtual.