Secrete antice pentru o viata plina de succes, demonstrate stiintific - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Secrete antice pentru o viata plina de succes, demonstrate stiintific

 

Acceptarea a ceea ce nu poti schimba e secretul reducerii suferintei

Conform invataturilor budiste trebuie sa accepti ceea ce nu poti schimba pentru a reduce suferinta. A fost dovedit stiintific ca aceasta fraza este adevarata, mai ales in cazul adultilor mai in varsta, care trec prin schimbari dificile. Cercetatorii de la Universitatea Deakin din Australia au descoperit ca seniorii care prezinta un anumit grad de dependenta fata de asistenta din partea altora traiesc mai mult si se simt mai impliniti daca reusesc sa se impace cu situatia lor. Studiul, publicat in Journal of Happinness Studies, anul trecut, compara sentimentele de satisfactie in viata si controlul perceput de adultii in varsta care traiesc asistati fata de cei care traiesc in comunitate. Analiza cercetatorilor a concluzionat ca abilitatea acestora de a accepta inevitabilul, in timp ce mentin un nivel scazut de autocontrol intr-un mediu cu asistenta este un factor signifiant pentru satisfactia vietii. Cercetatorii au afirmat: “pentru a proteja starea de bine a seniorilor, adaptarea implica atat un sentiment de control cat si acceptarea activa a ceea ce nu pot schimba”.

 

 

Iubirea este tot ceea ce ne trebuie

Lucrul asupra caruia sunt de acord o varietate de traditii antice este faptul ca iubirea este un element de baza in mentinerea unei vieti fericite si pline de sens. Un grup de cercetatori de la Harvard care si-au propus sa gaseasca adevaratele valori care duc la o viata implinita au condus un studiu, timp de 75 de ani, care a ajuns la aceeasi concluzie.Studiul Grant de la Harvard, condus de psihiatrul George Vaillant, analizeaza traiectoria vietii a 268 de studenti barbati pentru a gasi raspunsul la intrebarile universale legate de crestere, dezvoltare, valoare si scop in viata. Vaillant considera ca cea mai mare descoperire a studiului este faptul ca o viata fericita se desfasoara in jurul relatiilor pline de dragoste. El a explicat ca fericirea se bazeaza pe 2 poli: “unul este iubirea. Celalalt este de a gasi un mod de a trai fara sa respingi iubirea”.

 

 

Altruismul ne face mai sanatosi

In cautarile lor neobosite pentru cel mai bun mod de a trai, filozofii greci dezbateau diferentele dintre beneficiile fericirii hedoniste si cele ale fericirii eudaimoniste. Hedonismul vede fericirea constand intr-un grad ridicat de placere si un grad scazut de durere, pe cand eudaimonismul defineste fericirea ca avand legaura cu un scop mai inalt al vietii.Un studiu recent al psihologului Barbara Fredrickson de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord dezvaluie care dintre cele doua forme de fericire este mai benefica pentru sanatate si starea de bine. Studiul acesteia a fost publicat anul trecut in Procedurile Academiei Nationale de Stiinta din SUA. Barbara a demonstrat ca desi ambele tipuri de fericire te pot face sa te simti bine, cea din urma mai poate sa isi ofere sanatate si longevitate de asemenea. Folosindu-se de interviuri telefonice, chestionare si probe de sange, studiul ei explora cum ne afecteaza la nivel genetic cele doua forme de fericire. Cercetarile au demonstrat ca subiectii cu mai multa stare de bine hedonistica si mai putina eudaimonica produc mai putini anticorpi, pe cand cei cu stare de bine eudaimonica au o productie crescuta de agenti antivirali.

Citeste articolul complet aici.

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/05/2014