Cine ne poate oferi cea mai buna “pledoarie pentru o viata lunga” decat sufletul radiant de copil al prof. dr. Ovidiu Bojor, ascuns in spatele varstei intimidante de 92 de ani?
“Cum reusiti?” e poate cea mai banala intrebare pe care “un pacient”, un jurnalist sau doar un curios i-o adreseaza, insa dumnealui raspunde neobosit:
“Eu nu concep notiunea de batranete. Sunt vesnic tanar!”
In interviul de mai jos, prof. dr. Ovidiu Bojor ne vorbeste despre ceea ce un parinte al fitoterapiei adora sa vorbeasca – despre sufletul si sensibilitatea plantelor, despre cum emotiile negative precum mania si gelozia se pot trata cu ajutorul plantelor, despre “Regula celor trei 8” – dar si despre cum Dumnezeu nu L-a tradat niciodata, despre Iubire si Seninatate – punctele de reper ale unui stil de viata sanatos.
– Sunteti cunoscut drept “parintele fitoterapiei romanesti”. In cercetarile dumneavoastra, ati regasit o forma de comunicare spirituala intre plante si om? Cum poate omul de rand sa o acceseze?
Activitatea mea stiintifica a fost axata pe studiul utilizarii plantelor atat pentru prevenirea, cat si pentru vindecarea diferitelor afectiuni, de la traditional la modern.
Intre noi si regnul vegetal exista o comunicare senzoriala si, mai mult, o legatura spirituala prin faptul ca atat noi, cat si plantele si toate fiintele care au viata sunt rezultatul creatiei universale. Ne uneste originea comuna.
Fiecare dintre noi poate accesa si intelege acest lucru folosind metode de cercetare fizica, chimica, energetica a celor vazute si metode specific celore nevazute decat cu “ochii mintii si sufletului”.
*** Pe 13 iunie, prof. dr. Ovidiu Bojor sustine conferinta „Puterea vindecatoare a plantelor”. Inscrie-te AICI pe lista de asteptare pentru a primi mai multe detalii ***
– Cum ne pot ajuta plantele sa ne eliberam de emotii negative precum invidia, gelozia sau furia?
Relatia dintre noi si plante, tot ceea ce inseamna viata, este permanenta.
Legatura dintre noi se bazeaza pe iubire si perceptie de o parte si de alta.
In primul rand, trebuie sa le intelegem limbajul. La fel ca si noi, plantele au un mic sufletel.
Ele se bucura cand ne apropiem de ele cu ganduri bune si se supara cand le bruscam, iar unele chiar plang. Simt dragostea noastra asa cum simt si o muzica sacra sau de buna calitate. Se ofilesc cand sunt bombardate de muzica din discoteci sau de manele.
Spre deosebire de noi, daruirea lor este mai profunda decat a noastra. Ele parfumeaza mainile celor care le strivesc.
Dupa aceste observatii personale, voi trece direct la subiectul intrebarii.
Plantele ne pot ajuta sa ne eliberam de emotii negative, de invidie, de gelozie, de furie.
Aici intram in domeniul pragmatismului. Este vorba despre terapia sufletului si a sentimentelor. Asa s-a nascut o noua ramura a fitoterapiei care ca titlu “Terapia Florala a Doctorului Bach <1913>” din Londra, dar originar din Tara Galilor.
Eduard Bach a observat ca metodele clasice de vindecare erau mai dureroase decat boala insasi.
Astfel, a gasit in plante tratamente blande, usor de aplicat, nedureroase, fara efecte efecte secundare neplacute. Aceste principii incepand cu individualizarea tratamentelor sunt din ce in ce mai valabile si astazi.
Primele remedii florare au fost preparate in 1930 din urmatoarele plante: Impatiens glandulifera, Mimulus guttatus si Clematis Vitalba pe care Eduard Bach le-a prescris pacientilor, avand rezultate bune, conform personalitatii lor.
Florile preparate dupa o tehnologie proprie din Impatiens glandulifera se adreseaza celor nerabdatori, care nu suporta sa astepte, celor repeziti. Pe de alta parte, in cazul multora carora le este teama sa mearga la dentist, sunt recomandate preparatele din flori de Mimulus guttatus. Celor care sufera de insomnii sau nu-i intereseaza prezentul, absenti la evenimente, firi visatoare, li se recomanda Clematis Vitalba.
La inceput au fost elaborate 12 remedii, apoi numarul lor a ajuns la 38.
Remediile florare sunt specifice celor mai diferite tipologii si vezi gasi remedii la intrebarea dumneavoastra, privind invidia, gelozia sau furia.
– Care este cea mai profunda lectie sufleteasca pe care ati invatat-o studiind natura?
Cea mai profunda lectie sufleteasca pe care am invatat-o de la Natura este Crezul meu: Iubirea fata de Creator si fata de Creatie incepand de la furnica, la girafa, hipopotam pana la dumneavoastra personal si pana la “Homo sapiens” in general, dar numai in masura in care merita acest nobil titlu.
– La un moment dat, ati mentionat ca urmati zi de zi “Regula celor trei opt” (8 ore de munca activa, 8 ore de odihna activa si 8 ore de somn). Poate fi aceasta valabila pentru oamenii de astazi care traiesc contracronometru si care stau peste program aproape in fiecare zi?
Da, se poate si asa in caz ca dorim o schimbare pozitiva in viata. Viata contracronometru? Cine ne-o impune? Noi.
Primul motiv: in prezent, pentru castigarea painii cea de toate zilele, adica o viata materiala decenta, trebuie sa muncim mai mult de 8 ore.
Alta categorie munceste mai mult din setea nepotolita pentru bani…
Citeste continuarea pe EvoluamImpreuna.ro.