Inteligenţa emoţională # 7: Cel mai rău scenariu
Să presupunem că eşti investitor şi azi ai piedut 4.000 de lei la bursă. După care te gândeşti: „Doamne ce fac dacă şi mâine pierd o sumă asemănătoare”. Şi lucrurile încep să arate în culori tot mai negre. Îţi închipui copiii tăi pe stradă cerşind pentru un colţ de pâine. Şi aşa petreci zile sau chiar luni, gândindu-te la cel mai rău caz, chiar dacă acesta are şanse de peste 80% să NU se intâmple. Vei fi mult mai deştept şi mai bogat dacă scapi de acest complex.
Inteligenţa emoţională # 8: Vorbăria inutilă
Inchipuie-ţi că o persoană cu experienţă vrea să-ţi spună ceva. Însă, tu n-o laşi să vorbească, considerând că TU ai lucruri mult mai importante de transmis. Într-un final pierzi un mesaj care ar fi putut face diferenţa în viaţa ta. Vorbăria inutilă îţi răpeşte 15% din inteligenţă pentru că, dacă asculţi, poţi învăţa lucruri folositoare. Sau evita un accident dacă NU vorbeai la mobil în timp ce conduceai. Aşa că, uneori, este mai bine să ţii gura închisă.
Inteligenţa emoţională # 9: Scuzele
Oricine spune „Nu pot”. Nu poţi fi medic dacă nu absolvi facultatea de medicină. Nu mă pot căsători cu un fotomodel pentru că sunt urât. Însă observă ce se întâmplă când îţi zici cu toată convingerea „Eu pot”. Apa invinge cea mai puternică rocă în timp. Observă ce se întâmplă de fiecare dată când spui „Eu pot”. O să observi că lucrurile nu sunt atât de negre pe cât le vedeai la început. Când nu cauţi scuze pentru a nu face ceva, devii mai inteligent. Caută motive pentru a face un lucru şi nu căuta scuze pentru a nu-l face. Aici este diferenţa dintre succes şi eşec.
Tu pe ce parte a baricadei îţi doreşti să te afli?