Inteligenţa emoţională # 4: Perfecţionismul
Nimănui nu-i plac înfrângerile, nimănui nu-i plac pierderile. Însă dintr-un succes nimeni nu învaţă nimic, în schimb, un eşec ascunde o importantă lecţie de viaţă. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu poţi evolua dacă nu greşeşti. Nu uita, fiinţele umane sunt imperfecte. Iar încercarea de a-ţi ascunde imperfecţiunea te costă 20% din inteligenţă. Oamenii apreciază onestitatea, iar onestitatea legată de imperfecţiune creează oportunităţi extraordinare.
Inteligenţa emoţională # 5: Dorinţa de a controla totul
Cei mai mulţi oameni vor să controleze tot ce are legătură cu ei. Însă, uneori lucrurile pot merge prost şi nimeni nu poate face nimic. Uneori eşti nevoit să cedezi şi să-ţi spui „Sunt la pământ azi, însă mâine lucruri bune se vor întâmpla”. Apoi o greutate imensă va fi ridicată de pe umerii tăi. Când eşti împovărat de griji, pierzi cam 20% din capacitatea creierului. Renunţa la dorinţa de a controla totul şi vei fi mai inteligent.
Inteligenţa emoţională # 6: Sentimentul de vinovăţie
Se întâmplă oricui să promită că face un anumit lucru, de exemplu să-i răspundă unui prieten la mailul trimis, şi din varii motive să nu-şi poată ţine promisiunea. Asta nu înseamnă că trebuie să simţi mustrări de conştiinţă, să te simţi vinovat că ai uitat să faci un anumit lucru. În caz contrar vinovăţia nu-ţi dă pace şi nu te lasă să dormi liniştit. Nu e de mirare că astfel, 10% din inteligenţă îşi ia zborul.