Nu exista om pe aceasta lume care sa nu fi mintit macar o data in viata sa. Insa cate persoane stiu de efectele pe care le au minciunile asupra propriului organism. Cat adevar sa fie in povestea lui Pinocchio? Oare se modifica ceva in corp atunci cand mintim?
Adevarul este ca inventarea de povesti poate afecta nu doar relatiile personale cu si corpul celui care le rosteste.
Cel putin acestea sunt concluziile unui studiu realizat de catre Universitatea Notre Dame.
In timpul cercetarii, cei 110 voluntari cu varste intre 18 si 81 de ani, impartiti in doua grupuri, au fost studiati timp de 10 saptamani. Unui grup i s-a cerut sa nu rosteasca nicio minciuna pe durata studiului. In vreme ce celuilalt nu i s-a dat nicio intructiune legat de ocolirea adevarului. O data pe saptamana subiectii erau supusi unui test cu detectorul de minciuni. Iar rezultatele au fost uluitoare.
Astfel, la finalul celor 10 saptamani, grupul care nu spusese nicio minciuna au reportat mai putine dureri de cap si alte probleme fizice cum ar fi dureri de gat sau insomnie. De asemenea, s-a observat o reducere a nivelului de stres si relatii interpersonale mai fericite.
„Analizele statistice au aratat o imbunatatire atat a relatiilor interpersoanale cat si a sanatatii in cazul celor care au spus mai putine minciuni”, sustine conducatorul studiului Lijuang Wang.
Citeste si; 10 minciuni pe care nu ar trebui sa le mai credem
Daca unele cercetari legate de minciuni sustin ca multi dintre oameni rostesc doua-trei neadevaruri la fiecare 10 minute, altele vorbesc despre o minciuna o data pe zi.
Insa numarul minciunilor spuse este mai putin important comparativ cu efectele acestora. Oamenii inventeaza tot felul de povesti pentru a nu fi invinovatiti de ceva, sa scape de pedeapsa, sa castige respectul celor din jur, sa evite o anumita persoana sau sa nu mearga intr-un loc care nu le place so lista poate continua la nesfarsit. Minciuna sau motivul pentru care a fost rostita nu cauzeaza probleme de sanatate, insa presiunea ca adevarul sa nu iasa la iveala da.
De obicei, pentru ca o minciuna sa stea in picioare este nevoie sa fie sustinuta de alte neadevaruri. De teama de a nu fi descoperit o persoana devine stresata, prin cresterea nivelului de cotizol, hormonul stresului, care este de fapt vinovat pentru inmultirea problemelor de sanatate. Dupa o perioada marcata de stres apar insomnia, durerea de spate, ritm cardiac neregulat, dureri de cap, scaderea imunitatii organismului, etc.
Pe de ala parte, adevarul ajuta la cresterea increderii in fortele proprii precum si la castigarea increderii in randul celorlalti. Relatiile sunt imbunatatite atunci cand oamenii sunt onesti ceea ce are ca efect eliberarea de serotonina, hormonul fericirii.
Nu rata nici: 15 minciuni dezastruoase pe care ti le spui
Sursa: care2.com
Imagine de jacqueline macou de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?