De ce viseaza oamenii? - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi
  1. Atenuare sentimentelor negative prin asociatii simbolice – Ernest Hartmann

Sustinatorii acestei teorii cred ca visarea nu este un sir intamplator de imagini sau simularea unor reactii emotionale diverse, ci mai degraba o sesiune terapeutica.

Unul dintre fondatorii asa numitei Teorii moderne a viselor, Ernest Hartmann psihiatru si cercetator al naturii viselor, a scris: „Daca o persoana are o emotie vie si predominanta, visele ei sunt simple, daca nu primitive. Spre exemplu, unii supravietuitori ai unei traume psihice, adesea isi amintesc ca viseaza ceva de genul: <<Stateam intins pe o plaja can brusc un val urias m-a atras in adancuri>>. Acesta este un eveniment destul de comun cand un individ nu viseaza despre un lucru specific, ci despre emotii precum teama. Daca o persoana care doarme este derajat de mai multe lucruri deodata, visele vor avea o structura mult mai complexa. Cu cat starea emotionala a unei persoane este mai intensa cu atat mai stralucitoare va fi experienta din vis”.

Hartmann crede ca visele sunt un mecanism evolutionar prin care creierul contrabalanseaza efectele negative ale unei traume pshice, prezentandu-le subiectului care viseaza sub forma unor simboluri si a unor imagini asociate.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 22/07/2015