De ce viseaza oamenii? - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi
  1. Rezolvarea unei probleme – Deirdre Barrett

Aceasta ipoteza, dezvoltata de profesorul de psihologie de la Universitatea Harvard, Deirdre Barrett, este similara ideii sugerate de savantul finlandez Antti Revonsuo.

Profesorul crede ca visele servesc pentru rezolvarea unor situatii periculoase, ne ajuta sa gasim raspunsuri la o multime de intrebari si sa gasim solutii la unele probleme. Creierul lucreaza mult mai eficace in timpul somnului pentru ca poate face asociatii noi mult mai rapid. Deirdre a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a descoperit ca daca o persoana se confrunta cu o sarcina inainte de a merge la culcare, dupa ce se trezeste, sarcina va fi rezolvata mult mai repede comparativ cu oamenii carora li s-a cerut sa rezolve sarcina, fara a avea posibilitatea sa „caute” raspunsul in vise.

 

 

  1. Teoria selectie naturale a viselor – Mark Blechner

Ideea rezolvarii problemelor cu ajutorul viselor este similara cu asa numita teoria selectie naturale a viselor, dezvoltata de psihologul Mark Blechner. Iata cum descrie el visele:

„Visele sunt un sir intamplator de imagini, unele pe care creierul le-a ales si salvat pentru a le folosi in viitor. Visele sunt compuse dintr-o varietate de sentimente, emotii, ganduri si alte functii mentale inalte, iar unele, printr-o selectie naturala sunt depozitate in memorie”.

In schimb, psihologul Richard Coates este convins ca in timpul somnului, creierul simuleaza diferite situatii pentru a alege cel mai bun raspuns emotional. Tocmai de aceea, dimineata oamenii nu sunt ingrijorati in legatura cu anxietatea si experientele terifiante experimentate in vise, creierul „spune clar” ca este doar o repetitie.

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 22/07/2015