Iata o intrebare pe care multi oameni de stiinta au cautat raspunsul: Care sunt motivele pentru care oamenii viseaza. Afla mai jos parerea acestora.
- Instincte modificare pentru autoaparare mostenite de la animale
Unii cercetatori au condus studii care au descoperit similaritati intre comportamentul animalelor care se prefac ca sunt moarte pentru a supravietui si experienta umana cand viseaza. In timpul viselor, creierul opereaza in acelasi mod ca si atunci cand esti treaz, cu exceptia faptului ca nu exista niciun semn al activitatii motoare a corpului. In acest caz, aceeasi stare apare si la animale cand se prefac moarte, pentru ca pradatorii sa stea departe de ele. Astfel, este posibil ca abilitatea oamenilor de a visa sa fie mostenita de la stramosii animale, dupa ce au avut loc unele schimbari in timpul evolutie, pentru ca omul modern nu mai are nevoie sa se prefaca ca este mort.
- Pregatirea pentru posibile amenintari – Antti Revonsuo
Teoria instinctului de autoaparare se potriveste foarte bine cu ideea psihologului si filozofului finlandez Antti Revonsuo. El sugereaza ca functia biologica a viselor este sa simuleze diferite situatii periculoase in practica si „trece in revista” reactia organismului la aceste amenintari. Indivizii care adesea intalnesc amenintari si pericole in visele lor, in cazul unui pericol real vor fi mai increzatori si pregatiti pentru ca situatia le este „familiara”. Acest antrenament, sustine Revonsuo, este benefic pentru supravietuirea unei anumite persoane in particular si a speciei umane in general.
Punctul slab al acestei terorii este ca nu explica de ce unele persoane au vise pozitive, care nu contin nicio amenintare sau avertizare.