Cum sa te pregatesti psihic pentru stresul de Sarbatori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa te pregatesti psihic pentru stresul de Sarbatori

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum sa te pregatesti psihic pentru stresul de Sarbatori
sfatulparintilor.ro - Cum sa te pregatesti psihic pentru stresul de sarbatori

Sarbatorile sunt mereu prezentate intr-o lumina vesela, pozitiva. Si totusi, pentru multe oameni acest sezon are si parti negative ce necesita planificare si disciplina pentru a avea totul in ordine si a petrece  Sarbatorile fara stres.

 

Cauzele stresului de Sarbatori

Psihologul E. Christine Moll sustine ca pentru unii Sarbatorile sunt insotite de singuratate, anxietate si tristete si este un moment in care s-a constatat cresterea ratei de sinucideri. Ea a dezvaluit principalele 3 motive ale stresului de Sarbatori:

1. Relatiile:  Ele pot cauza nervi, conflict si stres mereu. Dar tensiunile in cuplu iau amploare de Sarbatori. Neintelegerile din familie se intensifica. E inevitabil sa nu iasa scantei cu atatea nevoi si interese de tinut cont in acelasi timp. Pe de alta parte, Sarbatorile fara un partener sau in lipsa persoanelor dragi pot fi motiv de tristete si singuratate.

2. Banii: Cheltuielile cresc in aceasta perioada: pe cadouri, calatorii, mancare si distractie. Normal ca esti supus unui stres incercand ca dintr-un buget limitat sa multumesti pe toata lumea.

3. Efortul fizic: Oboseala cumparaturilor, participarea la tot felul de evenimente si pregatirea meselor de sarbatoare te pot epuiza. Faptul ca te simti extenuat devine factor de stres si intri intr-un cerc vicios.

 

Cum combati stresul de Sarbatori

Cand stresul ajunge la un nivel maxim este greu sa te opresti si sa te calmezi. Asa ca mai bine previi o astfel de situatie pentru ca agitatia normala a Sarbatorilor sa nu devina o problema serioasa si sa iti afecteze sanatatea. Pentru asta, apeleaza la urmatorii pasi:

 

Recunoaste-ti sentimentele. Daca un membru apropiat al familiei a decedat recent sau nu esti aproape de cei dragi, este normal sa te simti trist. Da-ti voie sa plangi sau sa iti descarci emotiile cum crezi tu de cuviinta.

 

Cauta sprijin. Daca te simti singur sau abatut, inconjoara-te de prieteni si familie sau membrii din comunitate sau ai bisericii. Iti pot tine de urat si te pot sprijini. Pentru a iti ridica moralul, poti sa alegi sa te implici in munca de voluntariat. Te vei simti bucuros ca ai ajutat pe cineva si iti poti largi si cercul de prieteni astfel.

 

Fii realist. Pe masura ce trece timpul, familia se schimba, la fel si traditiile. Pastreaza-le pe cele dragi tie, dar intelege ca nu va ramane mereu totul la fel. Gaseste mereu solutii si metode de a depasi anumite bariere: de distanta, de bani etc.

 

Lasa la o parte diferentele de opinie. Incearca sa iti accepti rudele asa cum sunt, chiar daca nu se ridica la nivelul asteptarilor tale. Lasa reprosurile sau discutiile in contradictoriu pentru un moment mai bun. Fii intelegator. Stresul Sarbatorilor face ca acestea sa nu fie un moment optim de rezolvare a problemelor de familie si risti sa strici toata frumusetea sezonului.

 

Limiteaza-te la un buget rezonabil. Inainte sa te duci la cumparaturi, decide ferm cati bani iti permiti sa cheltui si apoi respecta decizia. Altfel vei pune stres financiar pe lunile urmatorului an. Nu e nevoie de cadouri extravagante pentru a ii bucura pe cei apropiati.

 

Planifica-ti timpul. Gandeste-te din timp ce zile aloci pentru cumparaturi, pentru vizite sau alte activitati. Gandeste-te la meniu si fa-ti o lista de cumparaturi. Astfel nu vei uita nimic si va fi de ajuns sa te duci la magazine o singura data.

 

Invata sa spui nu. Este o perioada aglomerata si lumea va intelege daca nu ai timp pentru anumite proiecte sau activitati. Spune da numai lucrurilor pe care vrei cu adevarat sa la faci si de care stii ca ai timp.

 

Nu renunta la obiceiurile tale sanatoase. Nu lasa sarbatorile sa devina un moment de declin in dieta ta. O anumita indulgenta este de inteles, dar nu sari calul. Mananca o gustare sanatoasa acasa inainte de vizite si petreceri pentru a limita acolo consumul alimentelor prea grase, dulci. Nu uita sa faci miscare si sa te odihnesti cat trebuie.

 

Ia o pauza. Pastreaza timp si pentru tine. Cateva minute, fara perturbari, te pot ajuta. Asculta muzica linistitoare, plimba-te, citeste o carte, orice iti face placere si te deconecteaza de la febra sarbatorilor macar pentru putin timp.

 

Uita de perfectiune. Programele de la televizor si filmele au bineinteles final fericit, dar in realitate, oamenii nu rezolva orice problema intr-o ora, doua. Orice poate aparea: program prelungit la birou, uiti sa cumperi nuci pentru cozonac si trebuie sa faci iar un drum, mama ta te critica ca esti zapacit(a). Asteapta-te la imperfectiuni si accepta-le.

Poate ca te vei bucura de Sarbatori in anul acesta mai mult decat te asteptai daca reusesti sa urmezi macar cativa pasi din cei enumerati mai sus. Spor la cozonaci!

 

Data articol: 12/12/2011