Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe; se cunosc in medicina acele boli numite „psihosomatice”, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici, dar nu multi s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde se formeaza „germenii” fiecarei boli.
Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, mai mult de 45% dintre adulti. Unii reusesc sa descarce aceasta tensiune prin emotii gen: furie, isterie, crize de plans etc. dar si acestea trebuie exprimate moderat, pentru a nu provoca daune in interior, dupa cum vom vedea in continuare. Cei mai multi insa traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor.
Ce se petrece in interiorul nostru in timpul unei „furtuni emotionale”? La nivel comportamental pot aparea crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila etc. La nivel fiziologic, inima bate mai repede, stomacul se opreste din digerat, vasele sanguine se contracta, transpiratia se poate intensifica.
Intre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata in prezent, se numara hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele.
Citeste continuarea: 1 2