Cum iti influenteaza imaginatia creierul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum iti influenteaza imaginatia creierul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum iti influenteaza imaginatia creierul

Cum crezi ca vei ajunge un bun pianist: exersand in fiecare zi sau imaginandu-ti ca exersezi in fiecare zi? Chiar daca pare greu de crezut, rezultatul este acelasi in ambele situatii. Acest fenomen este, potrivit specialistilor, extrem de des intalnit: „antrenandu-ti” creierul, poti sa-ti imbunatatesti diverse abilitati (chiar si forta) fizice.

 

Viktor Frankl, un psihiatru evreu, a fost detinut timp de trei ani in lagarele de concentrare naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial. In acest rastimp, Frankl si-a dat seama ca singurul lucru care i-a ramas liber este imaginatia. El detinea astfel puterea de a raspunde in alt mod ororilor la care era supus el sau ceilalti detinuti.

Frankl isi imagina cum arata sotia lui, se imagina imbratisand-o din nou, se imagina povestind studentilor dupa ce razboiul se va fi terminat toate lectiile pe care le-a invatat in lagarul de concentrare. Frankl a supravietuit si a impartasit toate experientele in cartea sa din 1946 „Omul in cautarea sensului vietii”, care s-a vandut in peste 10 milioane de copii. „O fiinta umana, este o fiinta care decide. Intre stimuli si raspuns exista un spatiu. In acel spatiu ai puterea sa alegi raspunsul. In acel raspuns sta cresterea ta ca om sau libertatea ta”, scrie Frankl.

 

Realitatea fictiunii

Perceptia incepe in momentul in care creierul uman primeste informatii de la toate cele 5 simturi. Mintea proceseaza atunci informatiile senzoriale. Imaginandu-ti o realitate folosindu-te de toate simturile tale, poti ajunge la realitatea din fictiune. Imaginandu-ti cu tarie ca vei fi fericit, mai putin anxios, mai armonios etc., constientizand acest lucru prin toate simturile tale, creierul va contribui la a lua toate “masurile” pentru a transforma in realitate imaginatia ta.

Perceptia umana este foarte reala si are un potential crucial in schimbarea vietii unui om. Drept dovada poate sta efectul placebo. Oameni cu suferinte destul de grave se pot insanatosi doar gandindu-se ca au luat un medicament-minune. Creierul activeaza anumite procese din corp care elibereaza hormoni si care, la randul lor, intaresc sistemul imunitar.

De asemenea, imaginandu-ti pericolele la care esti expus fumand sau consumand alcool in exces, este mult mai usor sa renunti la aceste vicii.

 

Un studiu elocvent in acest sens a fost realizat cu doua grupuri de persoane care nu stiau sa cante la pian. Primul grup a luat lectii doua ore pe zi, timp de cinci zile, in timp ce celalalt grup a fost instruit ce are de facut, ce clape sa apese, si apoi au repetat mental miscarile, folosindu-se de imaginatie. La finalul celor 5 zile, a fost o diferenta, desi nu substantiala, intre grupul „antrenat mental” si grupul care a exersat pe viu cantatul la pian. Totusi, la finalul celor doua zile, grupul „antrenat mental” a avut parte de o sesiune „pe bune” de lectii de pian. Dupa aceste ore suplimentare, acestia au ajuns la nivelul grupului care a luat efectiv lectii de pian.

Data articol: 25/01/2013