Timusul este o glanda situata in spatele sternului si este considerat de lumea medicala drept organul fericirii. Este glanda copilariei situata toraco-cervical (in mediastinul anterior, inapoia sternului) ajungand pana la baza gatului. Are forme variabile, fiind alcatuita din doi lobi(drept si stang) inegali, care se unesc in portiunea mijlocie dand aspectul literei „H”.
Se dezvolta pana in al doilea an de viata, stationeaza pana la 12-15 ani, dupa care involueaza (se atrofiaza), odata cu intrarea in actiune a gonadelor reducandu-se la adult la o zona de tesut timic.
Este invelit intr-o capsula conjunctiva fibroasa ce trimite septuri care separa glanda in mai multi lobuli. Microscopic lobul timic este constituit dintr-o retea de celule reticulare, in ochiurile careia sunt dispuse celulele numite timocite diferentiate de linia limfocitara. Limfocitele produse de timus se numesc limfocite T si contribuie la imunitatea celulara a organismului.
Aceasta glanda este organul central al sistemului imunitar. Timusul este foarte bine dezvoltat la nou-nascuti si copii, iar odata cu procesul de crestere si de dezvoltare a organismului, in special dupa pubertate, involueaza si se transforma in grasime corporala. Este, asadar, primul organ din corp care imbatraneste.
Poti identifica cu mare usurinta locul unde se afla organul fericirii. La baza gatului, chiar deasupra sternului, se afla o scobitura. Atinge cu doua degete aceasta scobitura. Gata, ai identificat pozitia timusului, deci ai descoperit organul fericirii.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.
Ce ZODII primesc CONFIRMAREA scopului lor în viață în IANUARIE 2025
Aceasta este CEA MAI ROMANTICĂ zi din 2025 pentru fiecare ZODIE
Cele mai IMPORTANTE 3 TEME ale anului 2025 pentru fiecare ZODIE