Casa ta te poate imbolnavi? Cum sa imbunatatesti calitatea aerului din casa
Cand esti afara ai parte de poluare, praf, fum de tigara si multe alte substante care iti pot afecta sanatatea. Iar cand intri in casa ta te simti mai in siguranta. Insa nu este chiar asa. Casa ta poate fi de 5 ori mai poluata decat aerul exterior. Pe timpul iernii, tii geamurile mai mult inchise, ca sa pastrezi caldura, si respiri un cocktail de substante cu potential periculos din agentii de curatare, odorizante etc.
Iata 4 sfaturi oferite de specialistii Oprah.com pentru a putea imbunatati calitatea aerului din casa ta.
1. Acorda o atentie sporita produselor de curatat
Potrivit unui studiu realizat in 2012 de EWG (Environmental Workin Group), o organizatie de cercetare non-profit, 53% din peste 2.100 de produse de curatare, contineau substante precum hidroxidul de sodium sau hidroxidul de potasiu, compusi care pot afecta plamanii. In plus 20% dintre aceste produse contineau substante cancericene precum formaldehidele. “Din pacate, chiar si unii producatori de produse “naturale” omit sa treaca pe lista toate ingredientele”, a declarat dr. Rebecca Sutton, chimist specialist in contaminarea mediului la EWG.
Citeste si: Alergii, astm bronsic, probleme respiratorii. Iata cum sa iti feresti copilul de praful din aer
2. Fii suspicios in ceea ce priveste mirosurile
Nimeni nu-si doreste o casa urat mirositoare, insa unele odorizante contin ftalati (compusi chimici care elimina mirosurile dintr-o incapere) si arome artificial care pot afecta sistemul endocrin, cu potential de risc in aparitia cancerului la san. Intr-un studiu realizat in 2012, publicat in Jurnalul de Sanatate a Mediului Inconjurator, s-a descoperit ca din peste 200 de produse des utilizate in gospodarii (de la detergent la dezinfectante pentru maini) cantitatea cea mai mare de arome artificiale se gaseste in odorizantele de camera. Este mai bine sa ai in casa plante frumos mirositoare, precum rozmarinul, de exemplu.
3. Tine o fereastra deschisa
Chiar daca ai aparate care iti purifica aerul, ele elimina doar particule precum praful si fumul, insa nu elimina gaze periculoase. Aerisirea este cea mai buna cale de a elimina substantele chimice din casa ta. Chiar si pe timpul iernii, merita sa platesti putin mai mult la caldura, decat sa platesti mai scump, cu sanatatea ta. Deschide cel putin 10 minute fereastra de mai multe ori pe zi, sau daca poti tine una cat mai mult deschisa. Daca stai pe o strada foarte algomerata ca trafic, deschide fereastra noaptea.
Nu rata nici: Cum sa mentii aerul curat in casa cand afara e frig
4. Cumpara-ti plante in ghiveci
Cercetatoarii de la NASA au descoperit ca frunzele si radacinile anumitor plante pot ajuta la filtrarea aerului din casa, curatand astfel incaperea de substante chimice precum formaldehidel si amoniacul. Cele mai bune plante care “detoxifiaza” aerul in camera sunt feriga de Boston, crizantemele in ghiveci si palmierul-bambus.
Tu ce alte metode aplici pentru a imbunatati calitatea aerului din casa ta?
foto: Depositphotos.com