Cafeaua indragita bautura fierbinte este cunoscuta pentru proprietatile ei pro viata. Intreaga lume este indragostita de lichidul acesta aromat. Proprietatile ei unice impreuna cu gustul bogat si confortabil ca si efectul sau asupra creierului o fac incomparabila cu nicio alta bautura, indiferent ca este vorba de ceai verde, ceai negru, maticha, mate si lista poate continua. Este, insa, cafeaua buna pentru sanatatea ta? Ori poate ca este ceva care iti fura energia, creeaza dependenta si tocmai de aceea ar trebui sa stai departe de ea? S-au facut o multime de studii care au scos la iveala proprietatile benefice ale cafelei (aceste cercetari nu au inclus adaosul de zahar ori frisca).
Este cafeaua un moft ori o necesitate?
Cafeaua creeaza dependenta, bautorii obisnuiti de cafea experimenteaza simptomele unui sevraj: letargie, dureri de cap, iritabilitate, constipatie si chiar insomnie. Aceste simptome cauzate de lipsa de cafeina sunt in prezent recunoscute ceea ce inseamna ca licoare neagra poate fi considerata un adevarat drog.
Pe de alta parte, prea multa cafea creste ritmul cardiac, mareste anxietatea si insomnia. Tocmai de aceea este recomandat sa bei cel mult patru cesti pe zi. Totodata, ar fi indicat sa renunti la zahar si la indulcitorii artificiali care nu-ti fac deloc bine.
In acelasi timp, este bine de stiut ca la fel ca in cazul drogurilor cu cat bei mai multa cafea cu atat mai mult se reduce eficacitatea sa, asa ca vei fi nevoit sa-ti maresti dozele pentru a nu scadea performanta.
- Valorea nutritionala a cafelei
In micuta boaba neagra exista mult mai mult decat cafeina. O ceasca din licoarea neagra contine 11% riboflavina, 2% niacina si 6% acid pantotenic.
De asemenea, in componenta sa se mai gasesc si minerale precum magneziu, potasiu si mangan. Daca bei mai multa cafea zilnic, inseamna ca lichidul devine o adevarata sursa de nutrienti. Beneficiile sunt mai mici daca torni in bautura cantitati mari de zahar.
- Antioxidantii din cafea
Antioxidantii te protejeaza de radicalii liberi care te pot imbolnavi. O clasa speciala de antioxidanti sunt polifenolii care distrug periculosii radicali hidroxil. De asemenea, acesti polifenoli care se gasesc din abundenta in cafea protejeaza celulele ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
Un studiu publicat in New England Journal of Medicine sustine ca bautorii de cafea traiesc mai mult decat cei care nu consuma o asemenea licoare, tocmai datorita acestor antioxidanti. Exista o multime de oameni a caror dieta saraca in fructe si legume iau mai multi antioxidanti din bautura decat din mancare. Daca oamenii ar renunta sa mai bea cafea si nu ar manca mai multe fructe si legume rata deceselor din cauza bolilor inflamatorii ar creste rapid.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?