Daca esti dependent de email si, de obicei, muncesti seara dupa seara, in weekend si chiar in concedii, ai putea fi workaholic (adica, nu poti trai fara sa muncesti) – iar starea ta de sanatatea ar putea avea de suferit. Studii recente au descoperit ca exista legaturi intre dependenta de munca si reducerea starii de bine (fizica si psihica).
Cercetarea facuta de Universitatea din Kansas State si publicata in Financial Planning Review a scos la iveala ca starea de bine nu este o prioritate pentru workaholic.
„Am descoperit ca dependentii de munca – cei care muncesc mai mult de 50 de ore pe saptamana – erau predispusi la o reducere a starii de bine atat din punct de vedere fizic cat si psihic”, sustine omul de stiinta Sarah Asebedo.
Pentru a descoperi de ce oamenii aleg sa munceasca mai mult, desi stiu ca asta nu este bine pentru sanatatea lor, cercetatorii au folosit analiza matematica, numita Teoria lui Becker pentru alocarea timpului, pentru a masura costul timpului. Teoria scoate in evidenta paradoxul ca munca peste program duce la o crestere a veniturilor, insa ramane mai putin timp pentru cheltuirea acestui surplus financiar. De asemenea, sugereaza ca pe masura ce cresc veniturile, muncitorii dezvolta obiceiuri nesanatoase in legatura cu munca excesiva.
„Teoria priveste timpul ca si cum ar fi un bun. S-a descoperit ca cu cat castigi mai multi bani cu atat muncesti mai mult. Daca nu esti angajat intr-o activitate legata de munca atunci exista un cost la modalitatea alternativa prin care iti petreci timpul. Chiar si daca intelegi consecintele negative ale dependentei de munca, vei continua sa muncesti din cauza costului care devine prea mare daca nu faci asta”, spune Asebedo.
Descoperirile se bazeaza pe informatiile obtinute in 1979 de catre National Longitudinal Survey of Youth, la care au participat 12.686 tineri barbati si femei. Totii participantii au fost intervievati in fiecare an pana in 1994, dupa care au fost chestionati din doi in doi ani.
Nu este niciun secret ca munca exagerata poate avea efecte negative asupra sanatatii si fericirii. Un numar de studii au aratat rolul pe care stresul de la birou il are asupra sanatatii, incluzand depresia, un risc crescut al atacurilor de inima si a dezvoltarii diabetului. Munca exagerata a fost asociata cu lipsa unui somn de calitate, acumulare de kilograme, tensiune arteriala ridicata, depresie si anxietate, ca sa nu mai vorbim de mariaje nefericite si o crestere a ratei de divort.
Si cum in prezent exista posibilitatea de a munci oricand si oriunde, este mai usor decat niciodata ca o persoana sa se transforme intr-un workaholic. La noi nu exista cifre oficiale insa in SUA, opt din 10 americani sunt stresati in legatura cu slujba – a se citi ca lucreaza peste program si 61% dintre angajati muncesc si in timpul concediilor.
Insa s-a demonstrat ca iesirea din birou si petrecerea unei perioade de timp pentru a te odihni si reincarca bateriile poate, de fapt, avea un efect pozitiv nu doar asupra starii de bine ci si a productivitatii. Chiar si un somn scurt poate mari functiile cognitive prin imbunatatirea gandirii creative, a usurintei de a invata si a memoriei.
„Pauzele nu sunt pentru lenesi. Sunt o modalitate prin care iti cresti capacitatea de a fi mai eficace”, sustine Tony Schwartz, CEO of The Energy Project.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!