I-ai dat un nume de alint. Stie despre tine mai multe lucruri decat mama ta. Uneori dormi cu el langa tine. Esti asa atasat de el ca si cateva minute in care iti lipseste te pot panica.
In timp ce proprietarii de smartphoneuri isi fac griji cu privire la virusi sau alte amenintari ale securitatii pretiosului lor telefon, psihologii si alti specialisti isi fac griji cu privire la alta problema: obsesia din ce in ce mai des intalnita intre persoane care mai degraba ar interactiona cu telefoanele lor „destepte” decat cu alte fiinte umane.
„Privind oamenii care si-au achizitionat primul smartphone, se observa o progresie rapida de la a avea un telefon cu functii de baza despre care nu discuti cu prietenii la a avea un iPhone pe care il alinti si ii cumperi accesorii” spune Lisa Merlo, director de pregatire psihoterapeutica la Universitatea din Florida.
Exista o dependenta in cresetere avand in vedere ca din ce in ce mai multe persoane renunta la iPoduri, aparate foto, harti si agende in favoarea unui smartphone care inglobeaza toate functiile lor si multe altele.
Companiile au lansat mii de aplicatii care fac orice – de la monitorizarea ritmului cardiac pana la a te ghida pe strazile New Yorkului. Desi aceste aparate au usurat si infrumusetat viata multora, psihologii spun ca atasamentul de ele devine mai mult o dependenta care poate avea consecinte minore (acronime de genul LOL sau BRB) sau majore (accidente auto datorita folosirii telefonului in timpul sofatului).
Michelle Hackman, o proaspata absolventa de liceu din New York, a castigat un premiu de 75000 $ in concursul anual Intel Science Talent Search. Ea a prezentat un proiect ce analiza atasamentul adolescentilor de telefoanele lor mobile. A aratat ca cei care erau separati de telefoanele lor, erau slab stimulati, aveau un ritm cardiac mai slab, si nu mai aveau abilitatea de a se amuza. Majoritatea elevilor de la liceul lui Michelle aveau smartphone-uri si erau adesea surprinsi in timpul orelor butonand la ele. „Creeaza un sentiment de distractie, amuzament, si nu iti mai dai seama cum trece ora” spune Michelle.
Unora, sentimentul de neliniste ca mereu trebuie sa iti verifici mailul sau sa fii conectat la internet deoarece mereu apare ceva nou, i-a facut sa adoarma cu telefonul in mana. Mai mult de 35% din populatia adulta a SUA detine un smartphone. Si doua treimi din ei dorm cu telefonul la capul patului.
Citeste si: Esti dependent de telefonul mobil? 5 sfaturi sa pui STOP
Michael Breus, un psiholog si specialist de somn spune ca in experienta lui clinica, pacientii descriu adesea cum raspuns la e-mailuri, scriu mesaje sau navigheaza pe internet in dorinta de a se linisti si a adormi noaptea.
El sustine ca aceasta metoda este o idee proasta, avand efectul invers. Mai mult te va incita si iti va trezi mintea, nu iti va aduce linistea si deconectarea necesara pentru a adormi.
Dependenta de telefoane mobile este asteptata sa creasca din moment ce oamenii le folosesc mai nou si pentru a face cumparaturi sau banking. Comertul prin telefonul mobil – cumparaturi facute accesand site-uri de pe telefonul mobil – se estimeaza ca va ajunge undeva la 6 miliarde dolari vanzari pe ani, conform unei cercetari Forrester.
De exemplu, Kristyn Wilson, o specialista in marketing in Columbus, Ohio, isi foloseste telefonul pentru a gasi mai usor magazine si a compara preturi, in afara activitatilor zilnice de a verifica mail-ul si a trimite mesaje.
Te mai poate interesa si: Cum iti afecteaza sanatatea telefonul mobil. Atentie, se poate ajunge la sevraj!
Pentru unii, a fi departe de telefonul lor mobil va cauza cel mai probabil sentimente de anixetate.
Conform cercetatorilor la Ericsson ConsumerLab, unele persoane au devenit atat de dependente de a fi mereu conectati la internet, incat fara acest acces nu vor mai stii ce sa faca si isi vor da programul zilnic peste cap.
Toate aceste notari ale psihologilor si concluzii ale cercetarilor in domeniu ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru cei dintre noi care se simt cu musca pe caciula. Stai foarte mult timp cu telefonul mobil in mana? Chiar si in timpul liber cand nu mai trebuie sa trimiti mail-uri? Poate ar trebui sa il mai uiti pe acasa si sa iesi la o plimbare in aer liber cu prietenii si sa socializati. Fara contact uman am ajunge toti niste roboti.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie