Probleme cu flatulenta
Gazele reprezinta un produs necesar si inevitabil al digestiei, in opinia dr. David Forecast, gastroenterolog la Clinia din Londra si din cadrul Spitalului „Sf. Marc“, din nordul Londrei. „Flatulenta este produsul normal al degradarii provocate de bacterii bucatilor de mancare ramase in colon si care nu au fost sau nu pot fi digerate corespunzator. Daca nu am elimina gaze, ar fi ca si cum ar am conduce o masina fara teava de esapament! Acest lucru ar putea provoca dureri stomacale atroce si aparitia hemoroizilor“, afirma medicul.
Referitor la mirosul neplacut ce vine odata cu eliminarea gazelor, specialistii sustin ca alimentele problematice sunt cele care contin rafinoza carbohidrata solubila (paine, brocoli, varza si germeni – n.r.) sau fibre solubile (fasolea, produsele lactate, cartofii si ovazul – n.r.).
In cazul in care vei manca mai putin la fiecare masa, iar mesele vor fi mai regulate, va exista mai putina presiune pe sistemul digestiv. Si, astfel, corpul tau va produce si va elimina mai putine gaze, potrivit dr. Forecast. Unele persoane prefera sa ia anumite pastile ce nu necesita reteta, cum ar fi tablete cu carbune, pentru a absorbi gazele si mirosul acestora. Dar aceste pastile ar putea, de asemenea, sa absoarba alte medicamente. De aceea este indicat mai intai sa consulti un farmacist.
Picioare urat mirositoare
Cauza acestei probleme o reprezinta inmultirea bacteriilor. Nick Masucci, pediatru din cadrul Spitalului Universitar Newham, sustine ca „exista 250.000 de glande detranspiratie pe fiecare picior. Mai multe decat in orice alta parte a corpului, cu exceptia mainilor. Dar, spre deosebire de maini, care sunt ventilate in mod constant, picioarele sunt mai mereu in sosete si pantofi. Fapt ce le face o zona propice dezvoltarii bacteriilor“.
O solutie pentru aceasta problema o reprezinta igiena riguroasa a picioarelor, conform dr. Masucci. „Daca transpiri in pantofi, este indicat sa nu ii porti de mai multe ori in decursul unei perioade scurte de timp. Astfel, e bine sa-ti lasi pantofii la uscat dupa ce i-ai purtat. Totodata, trebuie sa-ti schimbi sosetele dupa ce ai purtat o pereche vreme de cateva ore. Dar si sa-ti speli picioarele macar o data pe zi, preferabil dimineata, inainte de a iesi din casa“, afirma acesta.
Totodata, antiperspirantele standard pot fi utilizate pe picioare sau, in cazurile mai grave, iti poti pulveriza in zonele problematice un antiperspirant precum driclorul. Acesta contine clorhida de aluminiu, care iti va bloca porii – n.r.
In unele cazuri, excoriatiile dintre degetele picioarelor sau inflamarea acestor zone pot insemna ca persoana in cauza sufera de diabet. De aceea este bine sa consulti un medic.
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2