Vestigii arheologice din China au dezvaluit urmele unei beri sofisticate, produse acum 5.000 de ani din mai mult plante, printre care orzul. Potrivit cercetarilor publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) si preluate de AFP, identificarea unor reziduuri de orz in situl Mijiaya din nord-estul Chinei „dezvaluie cea mai veche prezenta in China a acestei cereale provenite din Europa, precedand cu circa o mie de ani cultura sa agricola in aceasta tara”.
„Acest lucru sugereaza ca orzul a fost folosit mult timp la producerea berii, inainte sa ajunga o cultura agricola”, arata cercetatorii Jiajing Wang si Li Liu de la Universitatea Stanford din California.
In vetre gasite in gropi se incalzeau probabil grauntele inainte sa fie macinate, apreciaza arheologii. Reziduuri galbui gasite pe marginile unor vase, palnii si amfore i-au facut pe arheologi sa creada ca recipientele erau folosite la producerea berii, la filtrarea si pastrarea ei.
Analize morfologice ale amidonului, grauntelor si fitolitilor — rest mineral provenit din descompunerea plantelor — gasiti in interiorul recipientelor au aratat ca este vorba de mei, orz, lacrima lui Job (planta-condiment asiatica) si tuberculi. Unele fragmente de amidon purtau urme ce evoca maltificarea, proces cheie pentru producerea berii, precum si macinarea, precizeaza cercetatorii. Ei au descoperit si prezenta oxalatului, produs derivat din brasajul berii, dovada in plus ca vasele de pamant au fost folosite la producerea acestei bauturi.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.