8 remedii bizare pentru durere - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

8 remedii bizare pentru durere

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 8 remedii bizare pentru durere
remedii bizare pentru durere

Cand esti descult si tragi un sut din greseala in piciorul patului, sau cand te tai cu cutitul, nu-i asa ca ti se face brusc dor de copilarie, cand puteai sa jelesti si sa plangi cate jumatate de ora cu lacrimi amare fara sa se uite lumea la tine ciudat? Din pacate, vrem nu vrem, fie ca mergem la dentist, fie la o epilare inghinala, durerea face parte din vietile noastre. Insa cercetari recente citate de Prevention.com au descoperit cateva trucuri bizare care inlatura cu succes mare parte, daca nu toata durerea, fara sa mai apelezi la medicamente.

1. Trage o injuratura sonora!

Data viitoare cand aluneci pe gresia din baie si cazi sau te izbesti cu soldul de coltul biroului, nu-ti inghiti vorbele. Cercetatorii britanici au descoperit ca injuratul iti poate creste toleranta la durere. Dintre cele doua grupuri de subiecti cu mainile scufundate in apa cu gheata, cei care si-au exprimat “colorat” disconfortul au reusit sa stea cu mainile in apa rece cu 35% mai mult decat cei din grupul “delicat”. Injuratul declanseaza o serie de reactii fizice si hormonale care diminueaza durerea.

2. Uita-te la poze

Daca te uiti la poze cu cei dragi inainte de o procedura dureroasa precum o mamografie, nivelul de toleranta la durere va creste. Femeile care au privit fotografii cu sotii sau copiii lor in timpul unei proceduri medicale neplacute au resimtit mai putin durerea decat cele care s-au uitat la poze cu obiecte sau cu straini. Un chip drag impulsioneaza eliberarea in organism a unor substante care blocheaza zonele din creier responsabile cu procesarea durerii.

3. Gandeste-te la sex

Ca sa-ti abati gandurile de la dureri, lasa-ti mintea sa zburde spre un moment “fierbinte” cu sotul. Intr-un studiu recent, participantii care s-au gandit la ceva sexual in timpul unui experiment neplacut au putut suporta un nivel mai ridicat de durere si au fost mult mai putin speriati decat participantii care s-au gandit la alte lucruri, ne-interzise minorilor. Se pare ca fanteziile sexuale iti distrag atentia de la durere, reduc nivelul de anxietate si te relaxeaza.

4. Respira adanc si rar

Ti-e frica de injectii? Inainte de a o face pe urmatoarea respira adanc, incet si controlat. Femeile care si-au redus rata respiratorie la jumatate au simtit un nivel semnificativ redus de disconfort in timpul unui experiment dureros. Respiratia controlata ajuta la dezactivarea instinctului de fuga sau lupta al organismului, instinct care se declanseaza in situatii percepute drept periculoase si care acutizeaza automat toate simturile, marind, asadar, intensitatea durerii. In plus, concentrandu-te pe respiratie, iti distragi atentia de la durere, ceea ce femile care au nascut stiu foarte bine!

5. Mediteaza un pic in fiecare zi

Inainte de culcare, relaxeaza-te acordandu-ti cateva minute de calm complet. Conform unui studiu canadian, persoanele care mediteaza in mod regulat au zone mai ingrosate in cortex (partea creierului care afecteaza sensibilitatea la durere) decat cele care nu mediteaza. Cateva zile de meditatie pot fi de-ajuns ca sa iti maresti deja toleranta la durere.

6. Miroase un mar verde

Simti ca te apuca durerea de cap? Mananca un mar verde inhalandu-i mirosul sau aprinde o lumanare cu miros de mar verde. Intr-un studiu american, subiectii aflati in plina criza migrenoasa carora li s-a dat sa miroase eprubete cu aroma de mar verde au resimtit o scadere  semnificativa a durerii. Savantii nu sunt siguri daca e doar din cauza ca aroma marului le distrage atentia de la durere sau e din cauza ca aroma respectiva relaxeaza, de fapt, contractiile musculare din gat si cap, reducand si durerea. Alte studii au demonstrat ca mirosul de mar verde reduce anxietatea.

7. Pregateste-te mental

O procedura precum o obturatie de canal va durea mai putin daca te astepti ca durerea sa nu fie prea crunta. Intr-un experiment recent doua grupuri de voluntari au fost supusi aceluiasi nivel de disconfort. Insa grupul caruia i se spusese ca durerea va fi usoara spre moderata a simtit cu 28% mai putina durere decat grupul caruia i se spusese ca durerea va fi moderata spre foarte intensa. Diferenta era in mintea lor: testele au aratat ca zonele din creier care proceseaa durerea au inregistrat activitate mai scazuta cand asteptarile au fost reduse.

Ca sa te pregatesti mental inainte de o procedura dureroasa spune-ti ca va durea putin, dar nu insuportabil. Iar daca durerea te ia pe nepregatite, spune cu voce tare: O sa treaca repede. Apoi concentreaza-ti gandurile la altceva.

8. Inconjoara-te de prieteni

Un studiu spaniol a aratat ca durerile persistente, cum ar fi cele de spate, pot fi mult mai usor gestionate cu ajutorul prietenilor. Cu cat pacientii primeau mai mult sprijin si consolare din partea prietenilor si familiei, cu atat mai motivati erau sa caute si sa gaseasca noi modalitati de a-si gestiona simptomele, asta ducand la ameliorarea durerii.

Imagine de Анастасия Гепп de la Pixabay

Data articol: 30/03/2019