3. Trimiterea amintirilor pe termen scurt in depozitul celor pe termen lung – Zhang Jie
Poate ca visele sunt rezultatul impulsurilor nervoase intamplatoare, dar ce se intampla daca aceste impulsuri nu sunt deloc intamplatoare? Ideea a fost sugerata de psihiatrul Zhang Jie, care a denumit-o „Teoria activarii constante”. Zhang Jie credea ca, in mod constant, creierul proceseaza multe amintiri, indiferent ca o persoana este adormita sau treaza. Cand memoriile pe termen scurt sunt transferate in „depozitul” celor pe termen lung, visele sunt create in compatimentele memoriei pe termen lung.
4. Scapa de lucrurile nefolositoare
Potrivit „Teoriei invatarii inversate”, visele ajuta oamenii sa scape de unele dintre asocierile si relatiile care s-au format in creier de-alungul zilei. Am putea spune ca visele servesc ca inteles al „gunoiului”, curatand mintea e amintirile nedorite si nefolositoare. Astfel nu exista riscul supraincarcarii cu o cantitate mare de informatie, care in mod inevitabil intra in creierul nostru in fiecare zi.
5. Sistematizarea informatiei procesate in cursul unei zile
Aceasta ipoteza este in totala contradictie cu „Teoriei invatarii inversate”. Potrivit acesteia, visele sunt parte a procesului pentru organizarea si depozitarea informatiilor.
Mai multe studii sprijina aceasta idee care sustine ca oamenii isi amintesc mai bine informatiile chiar inainte de a adormi. Cei care sustin aceasta teorie cred ca visele ne ajuta sa intelegem si organizam informatia pe care o procesam in timpul zilei.
Un alt fapt care vine in sprijinul acestei idei a fost descoperit de studii recente este urmatorul: daca o persoana adoarme curand dupa ce s-a intamplat ceva rau, imediat dupa ce s-a trezit isi ca aduce aminte in detaliu, ca si cum s-ar fi intamplat cu numai cateva minute in urma. Prin urmare, daca exista posibilitatea petrecerii unei traume, cel mai bine este nu sa nu-i permiti victimei sa doarma, cat mai mult posibil, absenta viselor il va ajuta sa stearga experienta neplacuta din memorie.
Citeste continuarea: 1 2