Ca orice altă ştiinţă prea puţin cunoscută de oamenii obişnuiţi şi medicina este plină de mituri, mai mult sau mai puţin adevărate. În acelaşi timp, mai mult decât oricând, astăzi este atât de uşor să afli informaţiile de care ai nevoie pentru a demola aproape orice mit. Nu ai nevoie decât de o conexiune la internet şi de puţină răbdare şi vei afla mereu adevărul. Sau să mergi la doctorul de familie şi să întrebi.
Iată 5 mituri greşite din lumea medicală.
Mitul # 1: Lentile de contact „blocate”
Cu toţii am auzit poveştile unor persoane care susţineau că nu pot să-şi mai dea jos lentilele de contact. De obicei, se lasă cuprinşi de teama de a nu-şi pierde ochii în cazul în care încearcă să se debaraseze de lentilele de contact aşa că le lasă acolo. Iată o veste bună pentru cei cărora le este frica că ar putea avea aceeaşi soartă în cazul în care folosesc lentile de contact: este imposibil ca acestea să rămână blocate pe ochi. Nu există nici o cavitate unde să se blocheze aşa că nu trebuie să-ţi faci griji.
Mitul # 2: Te îmbolnăveşti de la vaccinul antigripal
Sigur ai auzit şi tu zvonurile conform cărora te poţi îmbolnăvi de gripă de la vaccinul antigripal. Ei bine, nu te poţi îmbolnăvi. Vaccinul antigripal este făcut din viruşi care au fost dezactivaţi sau ucişi. În ciuda faptului că viruşii nu sunt vii, organismul este capabil să-i recunoască şi să găsească o soluţie împotriva lor.
Mitul # 3: Injecţia în inimă
Pulp Fiction, un film excelent, perpetuează acest mit: o persoană trebuie injectată în inimă pentru ca medicamentul să-şi facă rapid efectul. În cazul filmului, este vorba despre adrenalină după o supradoză. Din nefericire, nu există nici o urmă de adevăr în acest mit. Doctorii niciodată nu vor injecta o persoană direct în inimă, iar adrenalina care se foloseşte în cazul unui atac de cord este injectată în venă. În plus, adrenaliata nu este folosită pentru tratarea supradozei cu droguri.
Mitul # 4: Somnul persoanelor în vârstă
Potrivit acestui mit cu cât o persoană înaintează în vârstă cu atât are mai puţină nevoie de somn. Însă, acesta este doar un mit. De fapt, rata nevoii de somn rămâne relativ constantă de-a lungul întregii vieţi adulte. Cu menţiunea că după 65 de ani este nevoie chiar de puţin mai mult somn. Motivul acestui mit este faptul că persoanele în vârstă au probleme cu somnul şi dorm mai puţin. Însă aceasta este o inabilitate şi nu lipsa unei nevoi de somn.
Mitul # 5: Acneea şi ciocolata
Nu de puţine ori am auzit că un consum exagerat de ciocolată sau mâncare grasă favorizează acneea. De fapt, există studii ştiinţifice care au demonstrat că acneea nu este cauzată de aceste lucruri. Asta nu înseamnă că adolescenţii ar trebui să exagereze cu ciocolata sau cu mâncărurile grase. Chiar dacă acestea nu au o influenţă direct asupra acneei, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre siluetă. Aşa că aveţi grijă aceste lucruri vă vor îngrăşa dacă exageraţi.