Părinţii se simt de multe ori copleşiţi şi confuzi. Vor să facă multe în ceea ce-i priveşte pe copii, să-i educe, să-i ocotească, să-i îngrijească, să facă tot ce le stă în putere pentru ca acestora să le fie bine, să aibă un viitor strălucit. Iar când se întâmplă să mai greşească în drumul lor, părinţii se simt responsabili, vinovaţi că nu au reuşit să facă un anumit lucru.
Totuşi, copiii nu sunt păpuşi, iar părinţii nu sunt păpuşari care să-i mânuiască maiestuos. Pentru a-i creşte şi educa pe copii cum se cuvine, părinţii ar trebui să ştie în primul rând care sunt lucrurile pentru care sunt responsabili şi pentru care nu sunt responsabili.
Iată 5 lucruri pentru care părinţii nu sunt responsabili în ceea ce-i priveşte pe copii, conform specialiştilor de parenting şi psihologie educaţională Empoweringparents:
1. Nu ai cum să-i faci fericiţi tot timpul
Este adevărat, este responsabilitatea ta să te asiguri că ai un copil fericit, însă fii convins că atunci când va trebui să impui anumite reguli, copilul nu va fi deloc satisfăcut, ba chiar va fi furios când va trebui să suporte anumite consecinţe. În acest moment, nu ai cum să cedezi doar pentru a-ţi face copilul fericit, face parte din fişa postului de părinte.
2. Nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea
Să fii părinte nu este un concurs de popularitate în familie sau în comunitate. Nu ai nevoie de aprobarea altor adulţi când iei o decizie sau de lauda acestora când ai făcut o treabă bună în ceea ce priveşte educaţia copilului tău. Este adevărat, totuşi, că e o plăcere ca să auzi cum cineva îţi laudă copilul. Asta înseamnă că ai făcut o treabă bună, ca părinte.
3. Nu ai cum să-ţi controlezi copilul non-stop
Cum spuneam, doar păpuşarii îşi pot controla păpuşile. Cum părinţii nu sunt păpuşari, iar copiii nu sunt păpuşi, e clar că nu ai cum să fii cu ochii pe el tot timpul, mai ales când ies pe uşă afară. În plus, copiii au şi ei dorinţa lor, dreptul lor de a lua decizii. Dacă de exemplu, nu vrea să-şi facă temele, oricât de mult te-ai strădui tu să o motivezi, e alegerea lui. Iar consecinţele vor fi notele mici. Iar notele mici vor avea şi ele alte repercusiuni, acasă. Te vei asigura că nu iese din casă până când nu termină lecţiile, vei purta mai multe discuţii cu profesorii, la şcoală, îi vei controla fiecare temă, până când notele se vor îmbunătăţi. Nu îţi poţi controla non-stop copiii, dar poţi seta nişte reguli şi nişte consecinţe. “Poţi duce un cal la apă, însă nu-l poţi face să bea. Dar poţi face să-i fie sete!”.
4. Nu ai cum să fii supererou
Oricât de mult ţi-ar plăcea titulatura, Superman şi Wonder Woman există numai în filme. Nimeni nu este perfect şi nici nu ar trebui să se străduiască să fie perfect.
5. Nu trebuie să faci ceea ce copilul poate face singur
De multe ori părinţii fac în locul copiilor ceva ce aceştia ar putea să facă foarte bine şi singuri. Chiar dacă nota la compunere nu e foarte mare, asta nu înseamnă că trebuie să i le faci tu, ca să ia 10. Să-i scrii referatul la computer pentru că tu tastezi mai repede, nu este deloc OK. Indiferent despre ce e vorba, exersând vor ajunge la performanţă.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025