4 strategii salvatoare sa-ti iubesti viata - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 strategii salvatoare sa-ti iubesti viata

  1. Savureaza

Ai observat vreodata ca prima muscatura dintr-o prajitura este, de obicei, cea mai buna? Avem tendinta de a ne adapta la lucrurile placute – un fenomen numit, „adaptare hedonica” – si sa le apreciem din ce in ce mai putin odata cu trecerea timpului. Insa putem intrerupe acest proces prin practica renuntarii care necesita ca temporar, sa renuntam la activitatile placute si sa ne intoarcem mai tarziu la ele cu o anticipatie si bucurie mai mari.

Un studiu din 2013 condus de Jordi Quoidbach si Elizabeth Dunn a descoperit ca abstinenta timp de o saptamana de la o activitate placuta (sa spunem mancatul ciocolatei) ii face pe oameni sa simta o placere mai mare si sa fie mai recunoscatori atunci cand, in cele din urma, se reintorc la el.

Scopul acestei practici este nu doar sa experimentezi mai multa placere, ci sa si recunosti cum consideram placerea ceva de la sine inteles si cum sa incercam sa o savuram mai mult. Adesea, presupune ca mai mult inseamna mai bine – ca bucuria cea mai mare ar trebui sa vina in abundenta si indulgenta – insa cercetarile au aratat ca putina restrictie te ajuta sa fii mai fericit.

Insa abstinenta de la placerea din viata ta nu este singura cale prin care ajungi sa o savurezi. In loc de asta ai putea incerca „mersul savoros”.

In epoca telefoanelor inteligente, nu de putine ori mergi pe strada cu ochii lipiti de ecran fara sa fii atent la ce se intampla in jurul tau. Insa chiar si fara un telefon in mana poti fi distrat ori in graba ceea ce inseamna ca poti pierde anumite oportunitati care te-ar putea face sa te simti bine – scene frumoase ori inspirationale, acte de bunatate intre oameni, copii adorabili.

Mersul savuros implica plimbarea saptamanala, de unul singur, timp de 20 de minute ideal ar fi sa au rute diferite de fiecare data si sa fii atent la semnele pozitive, sunete, mirosuri sau alte senzatii. Cercetarile realizate de Fred Bryant and Joseph Veroff au aratat ca o astfel de plimbare creste nivelul fericirii, efect ce direaza o saptamana intreaga.

Incepe sa devii mai constient de ce se intampla in jurul tau pentru ca asa ai mai multe oportunitati de a te conecta cu ceilalti oameni chiar si daca este vorba despre schimbarea unui zambet.

 

  1. Spune „multumesc”

Gratitudinea poate fi cu adevarat puternica atunci cand este exprimata la adresa altora. Gesturile mici de apreciere, precum note de multumire, pot face diferenta, insa sunt unele lucruri care merita mai mult decat un „multumesc”. Daca exista cineva in viata ta caruia ai senzatia ca nu i-ai multumit suficient, trimite-i o scrisoare de multumire – aceasta e o modalitate minunata de a-ti creste sentimentele de gratudine si fericire si, in acelasi timp, sa-i faci pe ceilalti sa se simta apreciati; in plus astfel va fi imbunatatita relatia cu ei.

Un studiu din 2005, condus de catre Martin Seligman a testat efectele scrieri si trimiterii de scrisori de multumire, a descoperit ca aceasta practica are cel mai mare impact asupra fericirii la o luna dupa ce a avut loc. Cei care au scris de mana scrisorile dar si le-au inmunat ei insisi destinatarilor si nu au apelat la email au obtinut cele mai mari beneficii.

Este important de observat ca sase luni dupa ce au trimis si inmanat scrisorile de gratitudine nivelul fericirii a scazut la nivelul la care era inainte de vizita. Aceste descoperiri ne reamitesc ca nicio activitate nu poate altera permanent fericirea dupa o singura repetare. Practicile gratitudinii si celelalte activitati de inducere a fericirii trebuie facute zilnic, ideal cu ceva varietate pentru a evita adaptarea hedonica.

Sursa: washingtonpost.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/12/2015