4 moduri prin care sa eviti suprasolicitarea creierului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 moduri prin care sa eviti suprasolicitarea creierului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 4 moduri prin care sa eviti suprasolicitarea creierului
suprasolicitarea creierului

Traim intr-o era in care exista o multime de informatii. Si, in vreme ce multi oameni se simt inundati cu datele pe care le primesc zilnic, societatea actuala necesita luarea deciziilor foarte rapid. Potrivit psihologului Daniel Levitin, autorul volumului „Creierul organizat: Cum sa gandesti corect intr-o perioada supraaglomerata cu informatii”, sustine ca informatiile in exces creeaza provocari zilnice pentru creierele umane, facandu-i pe oameni sa se simta epuizati inainte ca ziua sa se incheie.

Insa prin folosirea unor principii neurostiintifice, Levitin spune ca oamenii pot redobandi controlul asupra creierului prin organizarea informatiilor intr-o maniera care optimizeaza capacitatea creierului.

1. Externalizarea datelor

Decat sa memorezi 20-20 de lucruri pe care le ai de facut, mai bine trece-le pe o coala de hartie. Procedand in acest fel le vei putea prioritiza mai usor si, astfel, vei putea sa iei cele mai bune decizii in cel mai potivit moment. Atunci cand informatiile sunt in cap, creierului ii este greu sa se concentreze si isi iroseste energie pretioasa pentru a-si reaminti tot ceea ce ai de facut. In plus, prin scrierea de mana informatiile se intiparesc mai usor in creier prin folosirea „muschilor” memoriei.

2. Ia deciziile importante dimineata

De fiecare data cand iei o decizie utilizezi cateva dintre neuro-resurse. Problema este ca aceste neuro-resurse sunt folosite indeferent ca este vorba despre luarea unei decizii nesemnificative, spre exemplu daca sa porti tricoul rosu sau cel galben, sau ceva important cum ar fi incheierea unei afaceri de 1 milion de euro. „Daca iti petreci toata ziua luand horarari lipsite de importanta, atunci cand trebuie sa iei una importanta, spre seara, din punct de vedere neurologic esti obosit”, a dezvaluit Levitin care numeste acest fenomen epuizare decizionala. Daca deciziile importante le programezi pentru inceputul zilei maximizezi utilizarea resurselor creierului si, prin urmare, iei hotarari mai bune.

Citeste si: Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi

3. Fii organizat

Daca esti organizat in mediul fizic creierul tau are mai putine poveri psihice. Aranjeaza un loc in care sa pui cheile, ochelarii si mobilele. Permite-i mediului fizic sa serveasca ca memento, ajuntand creierul sa-si aminteasca lucruri.

4. Multitasking este un mit

De cate ori pe zi te trezesti verificand mail-ul in timp ce esti la telefon cu un client, sau sa raspunzi la un sms in timpul unei intalniri? Poate iti spui ca faci multitasking insa potrivit lui Levitin asta este un termen impropriu. „Ceea ce facem noi de fapt este sa ne mutam atentia rapid de la un lucru la celalalt”. Insa procedandu-se astfel, creierul ramane fara glucoza. Glucoza este combustibilul necesar neuronilor pentru a comunica intre ei. Consumarea glucozei prin schimbarea atentiei de la o sarcina la alta inseamna obosirea creierului inca din timpul zilei. In plus, schimbarea atentiei de la un lucru la altul iti reduce IQ-ul cu 10 puncte.

Nu rata nici: Cum iti poti ajuta creierul sa intinereasca

 

 

Sursa: fastcompany.com

foto: Depositphotos.com

Data articol: 06/01/2021