Corpul uman are propriile lui ciudatenii carora oamenii de stiinta au incercat sa le dezlege misterul. Iata adevarul din spatele a 4 ciudatenii ale corpului uman, explicate de expertii Prevention.com.
1. De ce razi pana iti dau lacrimile
Oamenii de stiinta nu au un raspuns sigur. Insa, rasul si plansul sunt reactii psihologice similare. „Ambele apar in stari emotionale intense care implica efecte prelungite si care nu pot fi oprite la comanda”, sustine Robert R. Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, Baltimore County. Oamenii asociaza plansul cu tristetea, insa curgerea lacrimilor este o reactie umana mult mai complexa. Plansul este declansat de o varietate de emotii: „Prin durere, tristete sau chiar si de o fericire extrema. Este modul in care am evoluat”, spune Lee Duffner, profesor la catedra de oftalmologie de la Universitatea din Miami.
Se pare atat rasul cat si plansul sunt benefice pentru ca pot sterge o experienta stresanta, probabil prin contracararea efectelor produse de cortizol si adrenalina. Si, chiar daca razi pana plangi, te poti considera norocos.
2. De ce ceapa te face sa plangi
Atunci cand tai o ceapa, ii rupi celulele, care elibereaza enzime, iar acestea produc gazul numit oxid de propanetial. Atunci cand aceasta substanta atinge suprafata sensibila a ochilor, cauzeaza intepaturile care duc la lacrimi. Apoi creierul comanda glandelor sa produca si mai multe lichid pentru a inlatura substantele care irita ochii. Si cu cat tai mai multa ceapa, cu atat mai mult gaz iritant se produce si cu atat mai multe lacrimi vei varsa. „Reactia chimica a cepei este un mecanism defensiv pentru a indeparta daunatorii”, explica Irwin Goldman, profesor in holticultura, la Universitatea Wisconsin.
Tineti cepele in frigider inainte de a le toca: temperaturile scazute incetinesc eliberarea enzimelor. Cea mai mare concentratie de enzime este la baza cepei, asa ca tai-o ultima pentru a amana cat mai mult plansul.
3. De ce trosnesc incheieturile
Cele mai comune tipuri de incheieturi ale corpului uman sunt incheieturile diartrodiale in care oasele sunt unite printr-un disc fibrocartilaginos – spre exemplu incheieturile degetelor si ale umerilor. Inauntul acestui disc se afla un lubrifiant numit lichid sinovial, care contine gaze dizolvate. Cand se intind incheieturile de fapt ele se comprina, iar gazul este eliberat din solutia sinoviala. Iar atunci se aud acele pocnituri. Odata ce este eliberat gazul, incheieturile devin mai flexibile.
Probabil ai observat ca nu poti sa-ti mai pocnesti imediat incheieturile. Explicatia fenomenului este urmatoare: gazul eliberat trebuie sa fie mai intai reabsorbit in incheieturi , iar procesul dureaza intre 15 si 30 de minute. Daca iti pocnesti mereu degetele trebuie sa stii acest obicei nu va duce la artrita, insa iti va scadea forta incheieturilor respective.
4. Ce cauzeaza pielea de gaina
Pielea de gaina (denumirea stiintifica a fenomenului este piloerectie) are loc atunci cand iti este frica sau frig. Un muschi micut la baza fiecarui fir de par se contracta si impreuna dau acest aspect de piele de gaina. Acest fenomen avea sens cu milioane de ani in urma cand oamenii era mult mai parosi. In acea perioada, pielea de gaina ii ajuta pe oameni sa se incalzeasca. Si in plus, ridicarea parului era intimidanta pentru inamici si pradatori. Evolutia a facut ca acest fenemen sa nu-si mai aiba rostul.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!