Chiar daca nu te poti lauda cu o voce de invidiat, iar cei din jur iti fac semne disperate sa te „calmezi”, ar fi bine sa te mai gandesti o data inainte de a te opri din cantat. Specialistii site-ului sixwise.com au gasit cateve beneficii ale cantatului asupra sanatatii. Sunt surprizatoare!
1. Reduce stresul si durerea
In timp ce canti scad pulsul si tensiunea arteriala, stresul se reduce, spune Patricia Preston-Roberts, specialist in terapie prin muzica in New York. Ea utilizeaza cantatul pentru pacienti care au suferit traume fizice si psihice. „Persoanele care au fost traumatizate isi doresc de multe ori pus si simplu sa iasa din corp. Folosind vocea ii ajutam sa reia legatura cu corpul lor. In plus, cantatul blocheaza mai multi centri nervosi care capteaza durererea.
Surprizator, si stresul are beneficiile lui. Afla-le de aici!
2. Face bine la batranete
Cantatul in cor face bine tuturor, insa este si mai util, se pare, persoanelor in varsta. Dupa un studiu realizat timp de trei ani, s-a constatat ca membrii unui cor format din adulti de peste 55 de ani au avut mai putine vizite la medic, mai putin probleme cu ochii, au fost mai putin predispusi la depresii, n-au avut nevoie de medicamente si nici n-au cazut atat de des pe cat o faceau inainte.
Chiar si conducatorul studiului, dr. Gene D. Cohen, directorul Centrului de cercetari in domeniul Imbatranirii si Sanatatii din cadrul Universitatii George Washington, a fost surprins de rezultate. „Media de varsta a persoanelor din cor era de 80 de ani. Nu ma asteptam ca efectul acestei activitati sa fie asa de mare asupra unor oameni la varste atat de inaintate”, a declarat dr. Cohen. In plus, batraneii si-au imbunatatit semnificativ respiratia, dar au lucrat din plin si la pozitia corpului.
Citeste si: 6 beneficii ale merelor pentru sanatate
3. Previne boala Alzheimer
Cercetarile au mers mai departe si s-a pus problema daca nu cumva starea de bine pe care o da cantatul poate aduce contributii majore si asupra celor care au probleme de dementa, pierderea memoriei sau Alzheimer.
„Partea creierului care coordoneaza vorbirea este diferita de cea care proceseaza muzica, asa ca persoanele care sufera de probleme precum dementa se pot bucura mai mult timp de muzica, chiar daca nu mai pot conversa”, spune Clive Ballard, director al cetrului de cercetarii din cadrul Alzheimer’s Society [i profesor la King’s College din Londra.
4. Imbunatateste sistemul imunitar
Stim cu totii ca in momentul in care avem o problema, sistemul nostru imunitar „lasa garda jos” si predispune organimsul la diverse boli.
Studii realizate la Universitatea din Frankfurt, Germania, releva faptul ca persoanele care canta in mod frecvent au un nivel mai ridicat de imunoglubulina A si cortizol. Doar sa asculti muzica, nu are acelasi efect.
Nu rata nici: Lampa de sare din Himalaya. Beneficii ale lampii de sare. Diferente intre lampa de sare contrafacuta si cea originala
Imagine de StockSnap de la Pixabay