Potrivit ultimelor statistici, aproximativ 34 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de Alzheimer. Iar estimarile nu sunt deloc imbucuratoare. Pentru ca in urmatorii 40 de ani, numarul bolnavilor se va tripla.
Dr. Deborah Barnes, medic psihiatru si asistent universitar la Universitatea din California, a alcatuit o lista de sapte factori care contribuie la sporirea riscului de declansare a acestei boli. „Plecand de la principiul ca, modificand factorii de risc, se modifica si riscul, am alcatuit o lista de factori declansatori pentru a avertiza populatia. Stiind ca boala Alzheimer inregistreaza o crestere exponentiala, este inutil sa actionezi la scara individuala”, a declarat Barnes. Iata ce ai de facut pentru a preveni si nu pentru a lupta cu boala:
1. Informeaza-te!
Nivelul scazut de instruire este un factor de risc al bolii. Si asta pentru ca, proasta informare si lipsa de educatie, conduc la greseli de alimentatie, la un stil de viata precar etc. Sa fii tot timpul la curent cu noutatile medicale nu numai ca iti tine creierul antrenat, dar afli si cum te poti pazi de neplaceri.
2. Lasa-te de fumat!
Potrivit datelor prezentate de Deborah Barnes, mai multi fumatori au fost depistati cu Alzheimer decat cu boli cardiovasculare.
3. Fa miscare!
Dupa cum se stie, fumatul si lipsa activitatii fizice contribuie la declansarea bolilor cardiovasculare. Dar, asa cum a spus dr. Barnes, s-au inregistrat mai multe cazuri de Alzheimer in randul persoanelor cu un stil de viata nesanatos, decat de boli cardiovasculare.
Alte cauze care pot duce la Alzheimer si pe care trebuie sa le tineti sub control sunt depresia, hipertensiunea arteriala, obezitatea si diabetul. Potrivit calculelor specialistului american, reducandu-se cu 10 la suta acesti potentiali factori de risc, se poate reduce cu 1,1 milioane numarul viitorilor bolnavilor. Daca procentul ar creste la 25, s-ar salva 3 milioane de oameni. (alzheimersreadingroom.com)
Foto: dreamstime.com