15 lucruri pe care ar trebui sa le faci pe masura ce imbatranesti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

15 lucruri pe care ar trebui sa le faci pe masura ce imbatranesti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 15 lucruri pe care ar trebui sa le faci pe masura ce imbatranesti
sa le faci pe masura ce imbatranesti - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-zjiar

Odata cu inaintarea in varsta ar trebui sa te pregatesti pentru anii de batranete, astfel incat si atunci sa te bucuri de viata din plin.

Iata cateva sfaturi intelepte oferite de Florin Rosoga pe blogul sau, aici, care iti pot fi de folos pentru a-ti organiza lucrurile din viata ta, astfel incat batranetea sa nu se transforme in “hainele grele” mentionate de celebra zicala.

1. Trebuie sa ai lucruri de calitate in casa si, cat esti inca in putere, sa pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalatii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperis, gard, mobila etc).

2. Trebuie sa te ingrijesti de venitul tau la batranete, inca de pe vremea cand poti s-o faci. Cheltuielile, desi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai calatoresti atat de mult, nu mai pleci in concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente, deplasari, mesteri pentru reparatii, ajutor menaj).

3. Trebuie sa faci eforturi permanente sa fii la curent cu tehnologia (pe cat posibil). E greu sa ai 80 ani si sa nu stii sa folosesti un telefon mobil, sa butonezi o telecomanda, sa folosesti un bancomat.

Nu rata nici: 5 reguli sa incetinesti natural imbatranirea

4. Trebuie sa te ai bine cu vecinii.

5. Trebuie sa ai prieteni buni si de nadejde si sa fii tu un bun prieten. Sa-i suni, sa va intalniti, sa organizati actiuni comune. Sa-i feliciti la aniversari si sa le faci cadouri simbolice.

6. Trebuie sa fii cat mai activ. Daca lasi garda jos, puterile tale vor scadea foarte rapid.

7. Trebuie sa-ti dezvolti o paleta larga de hobby-uri si de activitati extraprofesionale, inca de pe-acum, cat esti inca valid si trebuie sa iei in calcul ca batranetea aduce cu ea multe neputinte pe diverse planuri. Daca toata viata ai citit sau ai privit la tv, daca ajungi sa-ti pierzi vederea esti terminat. Ziua trece ingrozitor de greu privind in tavan.

8. Aduna amintiri frumoase. Randuieste-le in albume sau cutii. Completeza un jurnal cu evenimentele si scrie cateva randuri despre ele. Acum nu realizezi ce vor insemna ele, atunci.

9. Impaca-te cu copiii tai. Respecta-le alegerile, incurajeaza-i mereu si roaga-te sa le fie bine. Fa eforturi permanente ca sa fie armonie si intelegere in familie. Respectul si toleranta sa fie cuvinte de ordine. Vine vremea cand doar ele vor mai conta.

10. Ingrijeste-te de sanatate, cat mai bine. Impune de pe-acum un stil de viata si o alimentatie cat mai sanatoase: cat mai multa apa, cat mai multe alimente neprelucrate termic, cat mai putina carne, „sare, zahar si grasimi” cu moderatie, ulei de masline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, miscare, sport, prieteni, activitati sociale, hobby-uri, curatenie (trup si casa), activitati mentale … și lista e lunga. Fa-ti o dantura de calitate.

Citeste si: Alimentatia zilnica te imbatraneste? Ce sa mananci si ce sa NU mananci

11. Descotoroseste-te de ce nu ai nevoie in casa. Evita sa aduni lucruri care nu-ti vor folosi nicodata.

12. Daca iti vei construi o casa, ia in calcul eventualitatea ca poti trai cel putin 90 ani si ca un sfert din viata, puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o face mare. Copiii cresc repede si-si iau zborul. Daca totusi vrei o casa mare si-ti poti permite, proiecteaz-o in asa fel incat fie sa poti locui cu copiii si familiile lor (lucru putin probabil), fie sa poti inchiria o parte din casa, fara sa fii deranjat sau sa deranjezi – sau, de ce nu, sa oferi gazduire, contra ajutor menajer. Daca poti, mai bine investeste intr-o a doua locuinta, ce poate fi inchiriata sau daruita copiilor.

13. Nu te gandi sa te muti la pensie la tara, decat daca ai confort (apa, gaz), cai de comunicatii bune si un oras aproape si doar daca ai crescut la tara. Altfel, o schimbare prea radicala dupa pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani iti va fi bine, dar apoi va incepe sa-ti fie greu.

14. Gandeste-te ca la pensie va trebui sa ai cu ce-ti umple timpul. Invata sa pictezi, sa bricolezi, sa gradinaresti… orice iti poate umple timpul si, de ce nu, sa-ti aduca un venit.

15. Invata sa acorzi primul ajutor, sa faci injectii si masaj terapeutic.

Citeste articolul integral aici.

Foto

Data articol: 09/09/2021