Am pasit in 2013, incet, incet sarbatorile de iarna devin amintiri si fiecare dintre noi isi fixeza diferite obiective pentru anul in curs. Daca unii isi fixeza scopuri personale, altii si-au stabilit ca tel dezvoltarea pe segmentul leadership. Pentru acestia din urma, oamenii care vor sa devina mai buni in aria leadershipului, iata cateva recomandari de la Mike Myatt, leadership advisor, considerat a fi unul dintre cei mai buni 25 specialisti in leadership la nivel mondial.
1: Familia
Daca ai probleme acasa, nu incerca sa faci echilibristica cu cei dragi. Dimpotriva, ar trebui sa faci din familie o prioritate. Nu da crezare mitului conform caruia succesul de la birou va crea fericire acasa. Daca afacerea creste, insa partenerul/ra plange, iar copiii sunt neglijati, ar trebui sa-ti restabilesti prioritatile. Daca subalternii te respecta insa sotul/ia nu, atunci ai probleme serioase de rezolvat si ar trebui s-o faci rapid. Daca mai degraba iti doresti sa petreci timpul cu prietenii virtuali decat cu copiii sau partenerul de viata, este tipul sa renunti la netul de acasa. Adevarul este ca, daca iti neglijezi familia in favoarea carierei, tu si partenerul veti plati un pret mare. Este gresit sa pui carierea deasupra. Daca, insa, te concentrezi pe familie, cariera nu va avea de suferit, dimpotriva. Daca ii pierzi pe cei dragi, peste ani vei regreta asta, mai ales ca nu vei mai putea vreodata sa indrepti situatia.
2: Spatiul alb
In vreme ce mintea unui lider se simte cel mai bine cand este orientata catre viitor, ea poate actiona doar „acum” si „aici”. Cunostintele si abilitatile unui lider pot fi acumulate numai cand te concentrezi pe activitatile curente. Aceasta este definitia prezentului si numai operand acum putem descatusa creativitatea, cresterea si inovatia. Problema cu prezentul apare atunci cand managerii cred ca trebuie sa faca totul ei insisi. Liderii inteligenti nu-si ocupa agenda cu activitati nefolositoare, lasa spatiu alb rezervand loc pentru ceea ce conteaza cu adevarat. Conducerea nu inseamna mereu a face ceva. De fapt, de cele mai multe ori, leadership-ul inseamna crearea de spatiu pentru ca ceilalti sa-si poata face treaba.
3: Ascultarea
Vrei sa devii un lider mai bun. Vorbeste mai putin si asculta mai mult. Leadershipul n-ar trebui privit ca o autorizatie pentru cresterea volumului retoric. Liderii cu experienta stiu ca pot face mult mai multe atunci cand asculta si nu cand isi impun vointa. Tocmai de aceea ascultarea este atat de importanta, mai ales acum cand toti par ca se grabesc si nu mai au timp sa-i asculte pe ceilalti.
4: Importanta a ceea ce nu stii
Unul dintre cele mai importante aspecte ale invatarii este recunoasterea necesitatii dezvatului. Cu totii acumulam cunostinte, credinte si pozitii, insa, pentru protectia egoului, ar trebui considerate demodate. Mintile inguste nu-si schimba niciodata parerile. Dar cum nimeni nu poate pretinde ca are toate raspunsurile, de ce ar trebui sa pretinzi ca lucrurile stau altfel? Daca lumea se schimba constant, daca pietele evolueaza, daca mintile altora se dezvolta mereu, cum ai putea sa ramai in fata daca tu nu te schimbi? Cei mai inteligenti manageri sunt cei care sunt dispusi sa se schimbe. Sunt cei dispusi sa invete, sa creasca, sa se dezvolte. Oamenii de astazi ii urmeaza pe liderii care sunt dispusi sa-si sacrifice egoul in favoarea gandirii corecte.
5: Angajament
Leadership-ul nu este despre tine – este despre cei pe care ii conduci si servesti. Doar cateva lucruri sunt mai putin frustrante decat un lider aflat pe unde diferite lungimi de unda. Liderii inteligenti ii petrec timpul incepand si dezvoltand conversatii si nu evitarea si incheierea lor. Cu cat te implici mai mult in echipa, cu atat vei deveni un lider mai bun. Este aproape imposibil sa castigi increderea si loialitatea subalternilor daca nu te angajezi fata de ei. Nu uita sa le multumesti prin telefon, mail sau sms-uri, astfel incat oamenii sa vada ca le apreciezi munca.
6: Lectura
Exista putine lucruri cu impact mai mare asupra vietii tale decat cititul. Iar cei mai buni lideri sunt cititori voraci. Prin urmare, daca vrei sa-ti imbunatatesti viata, citeste mai mult. Cei mai mari lideri ai omenirii sunt cei care nu s-au multumit niciodata cu ceea ce stiau. Mai mult, ziua in care s-au oprit din citit, ziua in care s-au oprit din invatat a fost ziua in care s-au oprit din respirat.