Daca o femeie isi dezvolta spiritul matern inca de cand isi simte bebelusul in burta, nu acelasi lucru se poate spune despre barbati. Momentul cand devii din sot full time un tata full time este asa de special si memorabil – cu tot setul de trairi contradictorii – incat nimic nu va mai fi la fel ca inainte. Barbatii de pretutindeni deveniti tatici se pare ca au trairi asemanatoare care ii coplesesc si ii fac sa se simta mandri, responsabili, unici, completi iar unii dintre ei le si marturisesc, dand sfaturi celor care se pregatesc de acest rol si au nevoie mai mult ca oricand de o indrumare.
Cand esti pe ultima suta de metri cu pregatirile de patut, carut, biberoane, scutece, suzete sau chiar si daca ai depasit faza nasterii copilului tau dar esti coplesit de tot ce urmeaza in primul lui an de viata, iti pot prinde bine cateva indrumari. Asadar, tatici noi, retineti urmatoarele sfaturi primite de la Rob Sachs, scriitor, producator, reporter si directorul multor programe de televiziune de succes, oferite ca de la barbat la barbat, catre toti taticii noi sau in devenire:
Sfatul 1: Dormi ori de cate ori ai ocazia
Oamenii se ingrijoreaza si se oripileaza cum adica sa schimbi un scutec cu … tot ce contine el. Dupa prima zi, totul devine floare la ureche. Adevarata provocare si adaptare sta in orele de somn de odinioara care devin floare rara. Cum prinzi un moment sa dormi, dormi! Orice somn furat este binevenit ca sa iti incarci bateriile, altfel clachezi si te intrebi unde e viata ta. Iar asta ne conduce la sfatul numarul 2 …
Sfatul 2: Doar pentru ca nu esti tu mama nu inseamna ca ai scutire in a calma bebelusul care plange
Nu are niciun sens sa fiti impreuna 24 din 24, 7 zile din 7 in jurul bebelusului, insa ajuta extraordinar de mult sa stabiliti impreuna un program prin care sa va impartiti responsabilitatile. Asta poate fi inselator in special daca ai un job care te solicita. Cel mai bun lucru pentru voi este sa va faceti un plan teoretic cine ce sa faca si cat timp din zi, dupa care sa discutati sincer ce asteptari aveti unul de la celalalt si ce se poate angaja fiecare dintre voi ca poate face, iar asta inainte de a aparea orice resentiment ca unul din voi face mult mai mult decat celalalt si ca nu este corect.
Sfatul 3: Accepta orice cadou pentru copil, de la parintii copiilor mai mari pe care ii cunosti
La inceput toti ne spunem ca nu avem nevoie de nimic de la nimeni, doar e placerea noastra sa cumparam tot ce ne trebuie pentru copil. Insa, in realitate, nevoile sunt asa de multe incat vei constata ca iti va prinde bine sa stii ca in dulap undeva este o punga ce contine diverse lucruri sau produse necesare unui copil de pana intr-un an de viata. Chiar daca din punga nu folositi decat 2 tricouri, sunt totusi 2 tricouri pe care nu trebuie sa le cumperi. Mai este aspectul ca poti ofensa pe cel ce iti ofera si astfel tai posibilitatea sa mai primesti in viitor diverse lucruri chiar necesare de care te-ai putea bucura si care te-ar degreva de noi si noi si interminabile cheltuieli.