Psiholog Monica Bolocan: Cum stii daca ti-ai ales bine meseria. Semnele care iti arata ca trebuie sa faci o schimbare
Meseria pe care ne-o alegem este pentru cei mai multi dintre noi una dintre cele mai importante decizii de viata, alaturi de cea a intemeierii unei familii. Nu putini sunt cei care isi asaza viata profesionala pe primul loc in topul prioritatilor personale. Desi aceste prioritati se redefinesc pe masura ce inaintam in varsta, meseria pe care o practicam ramane una dintre cele mai importante surse de satisfactie personala.
Este suficient sa arunci o privire in jur pentru a-ti da seama ca pentru unii dintre cei pe care ii intalnesti alegerea meseriei a fost o decizie neinspirata, pe care au luat-o, de multe ori, fie la influenta parintilor, fie ghidati de oportunitati de moment (la ce facultate se intra mai usor sau unde se castiga mai mult). Aceste persoane nu numai ca nu performeaza profesional, dar sunt, in general, frustrate, nefericite si se simt neintelese la locul de munca. Este evident ca nu si-au descoperit vocatia.
Deoarece si alegerile pe care le faci in viata personala iti pot influenta starea emotionala si, indirect, viata profesionala, este nevoie de o analiza personala profunda si atenta pentru a-ti da seama care nefericire este sursa celeilalte. Ai nevoie de foarte multa forta interioara pentru a recunoaste si, mai ales, a accepta ca ti-ai construit toata viata ta profesionala pe o alegere gresita. Sunt mecanisme de aparare puternice, adesea inconstiente, care nu te lasa sa recunosti adevarul. De ce? Pentru ca odata ce ai constientizat acest lucru, te asteapta o alta mare si dificila dilema: ce vei face mai departe?
In mod frecvent, multi oameni se confrunta cu aceasta intrebare undeva intre 35 si 45 de ani, cand “trag linie” si fac un prim bilant al vietii lor. Este adesea momentul in care constientizeaza ca au nevoie de a se reinventa pentru a nu rata si ultima sansa de a trai viata pe care si-o doresc. Cea mai mare problema este, insa, cand nu stiu care le este vocatia. Un lucru este clar: nu iti poti permite sa alegi gresit inca o data. Nu mai ai timp.
Care sunt semnele care iti poti indica faptul ca te afli pe un drum profesional gresit:
- Te simti permanent obosit si te ingrozeste gandul ca incepe o noua zi de munca;
- Ai face orice altceva, dar nu sarcinile de serviciu. Te simti plictisit, indiferent de cat de provocatoare si interesante sunt obiectivele pe care le primesti;
- Nu te mai motiveaza nimic – nici banii, nici recunoasterea colegilor, nici promovarea -, iar performanta ta stagneaza;
- Nu te intereseaza sa te dezvolti profesional, iar cursurile de formare ti se par o pierdere de timp;
- Esti nervos, irascibil si extrem de critic la serviciu. Nu vezi nimic bun in ceea ce ti se intampla;
Inainte de a ajunge la concluzia ca ti-ai ales gresit meseria, sunt cateva intrebari-cheie la care trebuie sa raspunzi:
- Este important sa nu faci o confuzie intre profesia pe care ti-ai ales-o si locul de munca. De foarte multe ori, desi iti place ceea ce faci, fie ti-ai ales gresit angajatorul, fie circumstante specifice de viata fac ca locul de munca sa devina sursa de distress personal, cum ar fi conflictele cu colegii si mai ales cu superiorii, sau un volum de munca exagerat, cu cerinte absurde. De aceea, este bine sa te intrebi intai daca sursa frustrarilor tale se afla in ceea ce faci sau in relatiile interpersonale cu cei din jurul tau.
- O alta intrebare extrem de importanta la care trebuie sa iti raspunzi sincer este daca gasesti sensul in activitatea ta profesionala: intelegi de ce faci ceea ce faci? care sunt rezultatele? cui folosesc cu adevarat? “Sensul” este ingredientul cheie al satisfactiei personale. El iti da energia pentru a merge mai departe. Sensul iti da directia. Fara el, nu stii pentru ce sa te trezesti dimineata devreme.
- Nu in ultimul rand, incearca sa te imaginezi pe tine peste 10 ani. Te vezi facand acelasi lucru?
Nu este niciodata tarziu sa raspunzi la aceste intrebari si sa faci o schimbare. Viata e plina de exemple de oameni care s-au reinventat si si-au gasit echilibrul, indiferent de varsta. Important este sa iti descoperi cu adevarat vocatia.
Autor Monica Bolocan
Psiholog clinician si educational; consilier vocational
0740.20.40.20
credit foto: pixabay.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua