In mediul de afaceri sau la job, unii oameni par a fi nascuti pentru succes in timp de altii nu reusesc sa fie persoane puternice orice ar face; sunt la cheremul vicisitudinilor vietii, sunt victime, sunt nefericiti, dau vina pe circumstante sau pe alti oameni mereu si pana la un punct ai jura ca au dreptate. Exista insa explicatii pentru care nu toata lumea face parte din tagma oamenilor puternici. Oamenii puternici devin astfel pentru ca isi traiesc viata – indeosebi cea profesionala – urmand anumite principii si legi scrise sau nescrise, din instinct, intuitie sau cultivandu-si acest mod de a gandi pana cand devine insasi filozofia lor de viata.
Ieri v-am prezentat primele 24 de legi ale puterii, in viziunea lui Robert Green si Joost Elffers. Iata-le pe urmatoarele 24 de legi.
Legea 25: Reinventeaza-te!
Nu accepta rolul pe care ti-l impune societatea. Transforma-te, faureste-ti o noua identitate. Una care sa atraga atentia si care sa nu plictiseasca niciodata audienta. Fii propriul creator si stapanul propriei imagini. Nu-i lasa pe altii sa te defineasca. Adopta moduri dramatice de exprimare in actiunile si gesturile tale publice. Puterea iti va spori si vei face o si mai mare impresie.
Legea 26: Pastreazati mainile curate
Straduieste-te sa fii un model de amabilitate si eficienta. Nu iti murdari niciodata mainile cu greseli sau fapte urate. Pastreaza-ti mainile curate si o reputatie fara pata, facandu-i pe ceilalti sa scoata castanele din foc sau sa fie tapi ispasitori.
Legea 27: Foloseste-te de nevoia oamenilor de a crede in ceva, si transforma-i in adepti!
Oamenii au do dorinta coplesitoare de a crede in ceva. Plaseaza-te in centrul acestei credinte si ofera-le oamenilor o cauza, un crez pe care sa-l urmeze. Rosteste lucruri vagi, dar incarcate de promisiuni. Cere entuziasm si mai putina rationalitate si gandire limpede. Da-le noilor tai adepti ritualuri pe care sa le indeplineasca si cere-le sa faca sacrificii in numele tau. In absenta unei religii bine organizate si a unor cauze marete, noul tau cult iti va aduce puteri nebanuite.
Legea 28: Ataca o actiune cu curaj!
Daca nu esti sigur de rezultatul unei actiuni, mai bine renunta. Dubiile si ezitarile vor deturna buna ei desfasurare. Timiditatea este periculoasa! Mai bine actionezi in forta! O greseala comisa din indrazneala este lesne corectata printr-o indrazneala si mai mare. Toata lumea admira curajul. Timizii n-au nici un fel de glorie.
Legea 29: Planuieste totul, pas pu pas, pana la final
Finalul este totul, rezultatul conteaza. Planifica-ti fiecare etapa, pana la capat, luand in calcul toate consecintele posibile, toate obstacolele si rasturnarile de situatie, care ti-ar putea da peste cap toata munca si care i-ar acoperi pe altii de glorie. Daca iti vei face planurile pana la final nu vei fi niciodata luat prin surprindere si vei sti cand sa te opresti. Fa-ti singur soarta si gandeste-te in perspectiva. Modeleaza-ti viitorul.
Legea 30: Creeaza impresia ca faci totul fara efort
Actiunile pe care le intreprinzi trebuie sa para naturale, realizate cu usurinta, fara efort. Ascunde toata truda, toate trucurile si toate pregatirile de care ai avut nevoie. Atunci cand actionezi, fa-o relaxat, de parca ai putea face fapte inca si mai mari. Nu ceda tentatiei de a dezvalui celorlalti cat de greu muncesti. Acest lucru nu va face altceva decat sa dea nastere la intrebari. Nu invata pe nimeni siretlicurile pe care le folosesti ca sa nu fie folosite impotriva ta.
Legea 31: Nu scapa niciodata jocul de sub control!
Amageste-ti victimele. Fa-le sa creada ca au de ales, iar astfel vor fi convinse ca detin controlul, cand de fapt sunt niste simple marionete, pe care ghici cine le manevreaza? Lasa-le oamenilor posibilitatea sa aleaga dintre mai multe optiuni care, pana la urma, sunt toate in favoarea ta. Fa-i sa aleaga raul cel mai mic, ambele fiind in favoarea ta.
Legea 32: Profita de fanteziile oamenilor!
Adevarul este adesea evitat pentru ca este urat si chiar neplacut. Nu apela niciodata la adevar sau realitate daca nu esti sigur ca poti face fata furiei celor adusi cu picioarele pe pamant. Viata este atat de grea incat oamenii sunt in stare sa creeze povesti, sa starneasca inchipuiri ca niste oase in desert. Daca ai capacitatea sa inflacarezi imaginatia maselor, ai deja o mare putere asupra lor.
Legea 33: Fii atent la punctele slabe ale fiecaruia
Orice om are un punct nevralgic, un calcai al lui Ahile, o bresa in zidul sau de aparare. De obicei este vorba de nesiguranta, de nevoi sau sentimente pe care nu si le poate controla sau reprima. Chiar si o placere secreta. Oricare ar fi punctul slab el este un instrument ideal de “tortura” pe care trebuie sa-l folosesti in favoarea ta.
Legea 34: Comporta-te ca un rege si vei fi tratat ca un rege!
Modul in care te porti iti influenteaza felul in care ceilalti te trateaza. Daca esti vulgar sau banal, oamenii isi pierd respectul. Insa un rege se respecta si le inspira si celorlalti respectul. Comporta-te ca un rege increzator in fortele sale si vei crea impresia ca esti sortit sa porti coroana.
Legea 35: Stapaneste arta de a fi in locul potrivit, la momentul potrivit
Nu da niciodata impresia ca esti grabit. Graba tradeaza lipsa controlului asupra propriei persoane si asupra timpului. Prefa-te rabdator, ca si cum ai fi sigur ca, in cele din urma, totul va iesi conform planurilor tale. “Miroase” momentul oportun, adulmeca spiritul si evolutia care te va duce catre putere. Invata sa stai deoparte cand e cazul si sa lovesti in forta cand soseste clipa.
Legea 36: Dispretuieste lucrurile pe care nu le poti avea – Cea mai buna razbunare este sa le ignori
Atentia pe care o acorzi unui lucru marunt ii confera acestuia credibilitate. Cu cat acorzi adversarului o mai mare atentie, cu atat il faci mai puternic. Ba chiar o greseala marunta este inrautatita si devine mai vizibila tocmai cand incerci s-o remediezi. Sunt cazuri cand mai bine lasi lucrurile asa cum sunt. Daca doresti ceva ce nu poti avea, arata ca nici nu te intereseaza. Arata mai putin interes pentru ceea ce iti este inaccesibil si vei fi considerat un om superior.
Legea 37: Ia-le ochii cu spectacole ademenitoare
O imagine izbitoare si gesturile simbolice iti creeaza o aura de forta. Nimeni nu rezista sa nu reactioneze la asa ceva. Ofera-le celor din jur cateva spectacole cu simboluri stralucitoare si, orbiti de stralucirea aparentelor, oamenii nu isi vor da seama ce faci in realitate.
Legea 38: Gandeste ca tine, dar poarta-te ca toti ceilalti!
Daca ii sochezi pe altii afisand atitudini „contra curentului”, idei nonconformiste si un metode „neortodoxe” de actiune, oamenii vor crede ca iti place sa faci pe grozavul sau ca ii tratezi de sus. Vor gasi o cale sa te pedepseasca pentru ca ii pui intr-o situatie de inferioritate. Este mult mai bine sa te amesteci printre ei si sa adopti aceeasi atitudine ca si ei. Nu iti arata originalitatea decat in fata prietenilor sau a celor dispusi sa-ti aprecieze unicitatea.
Legea 39: Agita apele ca sa prinzi pestele!
Din punct de vedere strategic, furia si emotiile sunt contraproductive. Fii intotdeauna calm si obiectiv. Iar daca reusesti sa enervezi adversarii, in timp ce tu ramai calm, iti asiguri un avantaj decisiv. Destabilizeaza-ti advesarii. Afla fisura din orgoliul lor si ii vei manipula ca pe niste marionete.
Legea 40: Nimic nu e gratis!
Orice e gratis fie ascunde un siretlic, fie e o obligatie camuflata. Un lucru de valoare trebuie platit. Plateste tot ce primesti si vei evita obligatiile, gratitudinea, vinovatia sau amagirea. In plus, este mai indicat sa platesti totul la pretul cel mare, mai ales cand e vorba de calitate. Fii generos cu banii si pune-i in miscare. Generozitatea semnifica si atrage puterea asemenea unui magnet.
Legea 41: Nu calca pe urmele unui om de valoare!
Ceea ce se intampla pentru prima data pare intotdeauna mai valoros, mai original si mai bun decat ceea ce urmeaza. Daca ii urmezi in functie unui om mare sau daca ai un parinte faimos, nu-i vei putea niciodata eclipsa valaorea. Doar daca esti de doua ori mai bun. Nu te pierde in umbra lor si nu te lasa ancorat intr-un trecut care nu-ti apartine. Creeaza-ti un nume si o identitate proprie, luand-o pe alta cale. Ucide imaginea tatalui, discrediteaza-i mostenirea si construieste-ti puterea stralucind in propriul fel.
Legea 42: Loveste pastorul si turma se va imprastia
De multe ori, necazurile vin de la un singur om: turbulent, arogant, un om care tulbura apele si otraveste atmosfera. Daca il lasi sa actioneze in continuare, risti ca ceilalti sa-l urmeze. Nu astepta ca necazurile pe care ti le provoaca sa se agraveze si, mai ales, nu incerca incerca sa negociezi cu el, pentru ca este irecuperabil. Neutrealizea-i influenta izolandu-l sau compromitandu-l. Scoate din lupta pastorul si turma va fi pusa pe fuga.
Legea 43: Actioneaza asupra inimilor si mintilor celorlalti
Daca recurgi la actiuni coercitive, in cele din urma forta se va intoarce impotriva ta. Trebuie sa seduci oamenii, sa-i determini sa faca ca tine. O persoana deja sedusa va fi ca un pion loial. Iar ca sa-i seduci, trebuie sa te folosesti de punctele lor slabe. Imblanzeste-l pe cel ce ti se opune actionand asupra emotiilor lui, folosindu-te de lucrurile la care tine si exploatand temerile. Daca nu tii cont de sufletul si inima celorlalti, ii vei face sa te urasca.
Legea 44: Foloseste-te de efectul oglinzii pentru a-ti dezarma si infuria adversarul!
Oglinda reflecta realitatea, insa este si instrumentul perfect al amagirii. Daca iti imiti adversarii, facand exact ca ei, ii vei impiedica sa-si dea seama de strategia ta. Efectul oglinzii ii ridiculizeaza si ii umileste, silindu-i sa isi iasa din fire, sa exagereze. Cand ii faci sa-si vada sufletul, in “oglinda” le creezi iluzia ca le impartasesti valorile, convingerile. Cand le copiezi faptele, le vei da o lectie. Nu sunt multi cei care pot rezista efectului oglinzii.
Legea 45: Sustine schimbarea, dar nu schimba prea mult dintr-o data!
Oricine intelege nevoia de schimbare si, totusi, oamenii sunt fiinte ale obisnuintei. Prea mult nou poate fi traumatizant si poate genera revolta. Daca nu detii puterea de multa vreme sau daca esti in exterior si vrei sa accezi la putere ai grija sa arati cat mai explicit cat de mult respecti modurile traditionale de actiune. Iar daca se impune o schimbare, prezint-o ca pe o usoara imbunatatire a trecutului.
Legea 46: Nu da niciodata impresia ca esti perfect!
Este intotdeauna periculos sa pari mai bun decat altii, dar si mai periculos este sa dai impresia ca nu ai nici un punct slab sau ca nu ai facut niciodata vreo greseala. Invidia da nastere la dusmani tacuti. E o tactica inteligenta sa etalezi, din cand in cand, cate un defect si sa arati ca esti accesibil, un om ca toti oamenii. Doar zeii si mortii au dreptul sa fie perfecti in imperfectiunea lor.
Legea 47: Dupa ce ai obtinut victoria, invata sa te opresti la timp!
De multe ori clipa victoriei este si cel mai mare pericol. In betia momentului de glorie, aroganta si supraestimarea propriei forte te pot face sa mergi mai departe decat ti-ai propus si astfel iti vei face si mai multi dusmani decat pe cei care i-ai invins deja. Nu lasa succesul sa ti se urce la cap. Nimic nu poate inlocui strategia si planificarea atenta. Stabileste-ti un obiectiv si cand l-ai atins opreste-te!
Legea 48: Fii ca apa, nu-ti da o forma!
Daca ai o forma clara, un plan evident, te expui atacului. Insa daca adopti un contur pe care adversarul nu stie de unde sa-l apuce, vei fi mereu in miscare. Accepta faptul ca nimic pe lumea asta nu ramana batut in cuie, iar cea mai buna metoda de a te proteja este sa fii fluid, fara forma, asemeni apei. Nu paria niciodata pe stabilitate sau pe ordinea durabile. Totul este supus schimbarii!
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?