Despre investitii se vorbeste din ce in ce mai mult in ultima vreme. Ti se ofera atat de multe variante, incat nici nu stii ce sa alegi.
Doar ca… prea putine din ele sunt cu adevarat eficiente pentru TINE.
Sa-ti dau cateva exemple:
1. Unele investitii sunt slabe pentru tine, fiind mult mai avantajoase pentru cel care le vinde sau cel care le administreaza.
De exemplu asigurarile de viata cu componenta de investitii, care se mai numesc si unit-linked.
Au atat de multe comisioane, incat ajungi practic sa faci profitul aproape jumi-juma cu administratorul. Evident, pe riscul tau si pe banii tai.
2. Unele sunt de-a dreptul fraude, minciuni si inselatorii, deghizate sub forma de investitii super profitabile.
Le gasesti la tot pasul, mai ales in reclame pe Facebook sau Youtube.
De multe ori pornesc de la numele unei companii reale, insa iti ofera promisiunea unor profituri „sigure” atat de mari (de ordinul a cateva mii de euro pe luna), incat le poti identifica destul de usor.
3. Iar altele sunt absolut corecte, doar ca sunt mai curand variante de economisire decat investitii propriu-zise, pentru ca iti aduc randamente atat de mici, incat de multe ori nu depasesc rata inflatiei.
Ma refer in special la depozitele bancare si conturile de economii, care au avantajul de a fi garantate de catre stat, dar pe termen lung banii tai, desi sunt mai multi ca numar, ajung sa-si piarda din puterea de cumparare.
Partea buna este ca exista si alte tipuri de investitii, pe care eu le numesc investitii eficiente.
Sunt investitiile:
– diversificate, in mai multe clase de active;
– adaptate la profilul tau de risc si orizontul tau de timp;
– in instrumente extrem de serioase (care nu pot disparea decat in cazul unei catastrofe globale);
– care au o anumita volatilitate, pe care o poti adapta profilului tau de risc;
– simple, pe care le poti face si singur in cca. 30 min. pe luna;
– profitabile, care aduc pe termen lung randamente mai mari decat 90% din investitori.
EXACT despre aceste investitii voi vorbi, alaturi de colega mea de educatie financiara Ildiko Ludmann, in webinarul de joi 22 februarie, ora 19.00: Investitii eficiente, la genul feminin.
Este un webinar pentru doamne si domnisoare, pentru ca vom vorbi si despre punctele lor tari si slabe, legate de investitii.
Dar este un webinar si pentru domni, pentru ca vom vorbi si despre cum pot ei sa evite greselile care ii fac sa obtina, in medie, profituri mai mici decat femeile cu 0,4-1% pe an, asa cum arata statisticile.
Webinarul este gratuit, inscrie-te aici: https://bit.ly/42Ao5lY