Pentru prima dată în ultimii 25 ani impozitul pe locuințe nu mai ține cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în următoarele 3 categorii:
a. folosirea clădirii în scop rezidențial/locuință, cu cote de impozitare între 0,08% și 0,2%;
b. folosirea clădirii în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziționate în ultimii 5 ani.
c. folosirea clădirii în activități economice dar construcția nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii.
În plus, prin noul Cod fiscal apar următoarele majorări ale bazei impozabile pentru construcții:
1. valoarea metrului pătrat de construcție în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creștere de 6,95% față de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015;
2. creșterea indicelui de majorare a valorii construcției pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 față de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%;
3. autoritățile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.
Studiul efectuat de consultantul fiscal Adrian Benţa are în vedere principalele 50 localități ce au făcut publice proiectele de hotărâre pentru taxele locale aplicabile în anul 2016 deoarece nu toate aceste unități administrative au putut să pună în aplicare prevederea din Codul fiscal, fie din lipsa primarului, fie din lipsa Consiliului local, fie din alte cauze.
Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.