Sa iti faci planuri de viitor de Anul Nou este simplu. Sa te si tii de ele este deja alta poveste. Conform rapoartelor publicate, aproape 50% dintre oameni isi abandoneaza propriile planuri pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Multi dintre noi avem obiceiul de a ne face promisiuni cand intram intr-un nou an. Trecerea dintre ani este un prilej bun de bilant, sa analizam ce avem de schimbat in viata noastra, ce ne propunem sa facem nou. Cand ai copii, aceste planuri sunt facute impreuna cu ei si e chiar indicat sa ii implicam in acest tip de gandire.
Totusi, cum putem sa ne si tinem mai mult de o saptamana de ceea ce ne-am promis noua insine ca vom face in urmatorul an?
Iata cateva idei:
Fa din planurile pentru noul an un moment de distrctie in familie
Inainte de a te ingrijora daca te poti tine de ce ti-ai propus, fa-ti timp sa te distrezi cautand moduri pozitive si haioase prin care sa iti angrenezi familia in activitatea planificarii. Numeste-o „Sedinta de familie anuala pentru planuri mari” de exemplu; pregateste tot felul de gustarele preferate de ai tai si timp din belsug pentru ca fiecare sa vina cu ideile sale, ce vor sa imbunatateasca, sa schimbe sau sa faca nou, pur si simplu. Incurajeaza fiecare membru de familie sa se gandeasca la cateva obiective personale pentru anul care vine. Ii poti ajuta creand tu pentru ei cateva categorii importante: „Alegeri alimentare sanatoase”, „Scoala si serviciu”, „Prieteni”, „Familie”, „Credinta” sau „Distractie”.
Citeste si: Educaţie copii: Cum să înveţi copilul să-şi seteze obiective
Ce va propuneti trebuie sa fie realist
Daca obiectivul copilului tau este sa castige competitia anuala de la scoala la arte plastice de exemplu, felicita-l pentru ambitie si ajuta-l sa inteleaga clar ca tu esti acolo pentru el si ca il vei sustine neconditionat si crezi in el. Este bine insa sa il constientizezi pe copil ca exista multi alti factori care pot influenta castigarea unei asemenea competitii in afara de ambitia sa. Iar unii dintre ei chiar nu sunt sub controlul lui sau al tau, oricat de mult va doriti. E important sa inteleaga copiii faptul ca scopul planurilor de viitor nu este de a atinge perfectiunea intr-un domeniu, ci de a gasi noi moduri de a invata, de a creste, de a evolua, atat individual cat si ca familie.
Obiectivele propuse pot schimba lucrurile in bine
Incurajeaza-ti familia sa isi stabileasca obiective care sa imbogateasca viata lor sau viata altor oameni. Implica-i pe toti intr-o actiune caritabila in comunitate, daca aveti ocazia. Propuneti-va sa va tratati familia cu bunatate si caldura sufleteasca. Incercati sa consumati alimente noi, sanatoase, pe care le-ati tot evitat. Obiectivele pe care oamenii reusesc sa le atinga cel mai usor sunt cele care au cea mai profunda semnificatie pentru viata lor.
Fa un plan de bataie
Dupa ce va inchideti „sedinta” de propunere de noi obiective, faceti planuri concrete care sa va ajute sa le si indepliniti. Scrie ce v-ati propus pe o hartie si pune-o in locuri foarte vizibile, cum ar fi cu un magnet pe usa de la frigider sau undeva, la bucatarie, pe unde trece toata lumea. Gaseste constant pretexte ca sa discuti cu copiii despre ce isi propusesera si sa ii incurajezi sa continue pe acest drum.
Te mai poate interesa: Educatie copii: Cum sa inveti copilul sa-si stabileasca obiective tangibile
Si maine e o zi
Cu toata bunavointa noastra, unele obiective propuse nu apuca sa vada 1 martie, nici sa ramana in lista pentru tot anul. Daca tu sau copiii tai nu reusiti sa va tineti de ce v-ati propus, nu are nimic. Invata-ti copiii ca a fi perseverent si ambitios este o trasatura de caracter ce se invata din asemenea experiente. Invata-i ca maine e o noua zi, cu noi sanse de a-si evalua obiectivele si a face un nou pas in directia atingerii lor. Copiii trebuie sa stie ca e foarte bine sa isi propuna multe lucruri, dar ca nu e o nenorocire daca unele dintre ele vor fi pastrate pentru lista dorintelor lunii ianuarie… a anului viitor!
foto: Depositphotos.com
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate