Nu este un lucru neobisnuit sa ramai fara job in aceasta perioada. Mai complicat este sa nu te lasi cuprins de depresie dupa ce ai fost pus pe liber. Cum in Romania nu prea se fac sondaje sociale citam unul realizat de catre The New York Times in SUA: persoanele care sunt fara job devin depresive, foarte depresive. Mai mult de jumatate dintre cei aproximativ 500 de americani chestionati au declarat ca: “au suferit probleme emotionale sau mentale precum anxietate sau depresie din cauza factului ca au ramas fara job, iar aproximativ jumatate au spus ca s-au simtit rusinati pentru ca nu au un loc de munca”, puncteaza raportul realizat de catre The New York Times. Singura surpriza a documentului este data de catre cifrele relativ mici. Aproximativ 45% dintre cei care raman fara job raman pe afara 6 luni sau chiar mai mult. Dupa aceasta perioada somerii intra intr-un cerc vicios: ei au moralul la pamant iar potentialii angajatori, din contra, doresc oameni plini de energie si entuziasm. Si cu cat te simti mai rau cu atat mai mult scad sansele tale de a gasi un nou job.
Iar in aceste timpuri ai nevoie de toate resursele valabile si sa incerci sa copiezi ceea ce au facut altii cu succes, sperand sa obtii aceleasi rezultate. Iata ce sfaturi ofera specialistii de la forbes.com in urma unor interviuri cu specialisti in rezurse umane sau cu head-hunters.
Cu unele dintre ele te-ai mai intalnit, altele sunt mai creative.
Cand esti fara job ofera-te voluntar intr-o organizatie non-profit
Sa muncesti pe gratis cand tu ai nevoie de un salariu pentru a trai poate parea o nebunie, insa voluntariatul are beneficiile la care nici macar nu te-ai gandit. In afara faptului ca te simti bine pentru ca ajunti organizatia in care crezi este o oportunitate nemaipomenita de a cunoaste oameni noi si de fi din nou activ. In plus, iti poti construi o reputatie care sa te ajute sa gasesti un nou job. Insa gasesti un proiect care sa te scota din casa sa fii cu alti oameni si sa sa-ti rezolvi sarcinile din fotoliul de acasa.
Un om fara job trebuie sa fie optimist
Este natural pentru oameni sa stea deoparte de invinsi. Tocmai de aceea este bine sa incerci sa transmiti optimism si energie in timp ce vorbesti cu alte persoane. Spre exemplu, cand ii transmiti unui angajator ce faci acum ai putea sa-ti formulezi astfel mesajul. Am participat la cateva intalniri insa, intre timp, fac munca de voluntariat. Chiar ma bucur ca am posibilitatea sa-mi folosesc calitatile si experienta pentru a ajuta o organizatie a carei misiune o respect.
Cand esti fara job trece in revista realizarile profesionale
Odata cu pierderea job-ului nu ti-ai pierdut si abilitatile profesionale. Gandeste-te ca te intalnesti cu un coleg pe care nu l-ai vazut timp de 10 sau 20 de ani. Ce i-ai spune despre tine? Vei fi surprins de cate ai reusit sa acumulezi din punct de vedere al abilitatilor profesionale, noi skills-uri sau realizari profesionale la fostul loc de munca. Cand suntem prinsi in rutina de zi cu zi a locului de munca nu avem timp de asemenea reflectii. Iar pierderea job-ului poate fi atat de demoralizatoare incat toate reusitele profesionale se pierd din vedere. Gandindu-te la tot ce-ai realizat nu doar ca iti imbunatateste starea de spirit insa iti va oferi material pentru a up-data CV-ul.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie