E frumos să fii părinte, îți spui de fiecare dată când îți privești micuții crescând și jucându-se împreună, bucurându-se de rezultatele la diverse concursuri sau la școala. Uneori însă, e greu.
Una dintre provocările cu care a venit viața de părinte este cu siguranță legată de administrarea banilor. Simți că nu reușești să te descurci de fiecare dată, în ciuda eforturilor de a optimiza pe cât posibil bugetul lunar. Sunt luni în care totul este ok, urmate însă de perioade în care apar cheltuieli neașteptate… Așa ai ajuns să ai o mulțime de datorii, mai mici sau mai mari, care se adaugă la rata la împrumutul ipotecar pe care oricum va trebui să o achiți timp de zeci de ani.
Știi că e important să faci ceva, dar prea bine nu știi prea bine ce… Ești într-o cursă a datoriilor și simți că apar cheltuieli din toate părțile. Mereu ai ceva de plătit: rata la creditul de nevoi personale, cea la împrumutul rapid accesat în momentul în care efectiv nu aveai soluții, datoria către sora căreia i-ai promis că nu mai întârzii, factura de întreținere prea mare și ea pentru puterile tale… Par să vină din toate părțile, iar voi încasați bani doar o dată pe lună fiecare.
Știi că e momentul să faci ceva, dar ce? Ai început de câteva luni să te organizezi mai bine, nu mai cheltui bani chiar pe orice și le refuzi și celor mici cheltuielile inutile. Îi înveți despre bani și despre nevoi și dorințe, despre faptul că voi, părinții, munciți pentru acești bani, așa că e important să știți atunci când cumpărați ceva dacă aveți cu adevărat nevoie de lucrul respectiv. E perfect, îi pregătești pentru viitor în acest fel!
Apoi apare o cheltuială neprevăzută, pentru care este bine să ai un plan de rezervă – o răceală, o defecțiune la frigider, o invitație neașteptată la o nuntă unde e musai să participi.
Ce poți face în acest caz?
Începe cu un fond de rezervă, oricât de mic
Da, știm ce gândești: de unde bani în plus pentru o rezervă, dacă eu nu am nici pentru a achita datoriile curente? Fondul acesta de rezervă însă e esențial: e mica ta „bancă” la care te vei împrumuta de acum înainte, de câte ori o răceală, o defecțiune sau orice altă cheltuială apărută peste noapte îți va amenința bugetul.
Consideră că ai o nouă obligație și plătește-te lunar și pe tine, așa cum faci cu furnizorii sau cu ratele la împrumuturile bancare accesate.
Începe cu o sumă mică, adaptată la veniturile tale. Chiar și 200 de lei pe care le ai în afara bugetului lunar se vor dovedi extrem de utili la nevoie.
Cum aduni fondul de rezervă?
Iată câteva idei:
- ești atent la fiecare cheltuială, te oprești pentru a te întreba dacă ai cu adevărat nevoie de produsul respectiv,
- faci cumpărăturile cu ajutorul unei liste și în funcție de necesar, pentru a nu risipi nimic,
- analizezi facturile pentru a vedea dacă nu poți reduce o parte din bani (uneori poți face acest lucru printr-un simplu telefon la furnizorul de servicii, beneficiind de o ofertă mai bună). Gândește-te și dacă nu ești abonat la diverse servicii de care nu beneficiezi, pe acestea le poți pur și simplu întrerupe,
- înlocuiește mesele în oraș de la prânz cu pachetul de acasă, în unele zile ale săptămânii. Chiar și două zile în care renunți să mănânci la restaurant sau de la catering îți pot salva o mulțime de bani!
Bulgărele datoriilor, o soluție ce se poate dovedi utilă
Atunci când ai o mulțime de datorii – de la credite bancare la diverse împrumuturi către rude sau prieteni, o soluție pe care o poți aplica este cea a bulgărelui datoriilor. Dave Ramsey, un cunoscut om de afaceri și autor de cărți de finanțe personale american, a introdus acest concept care te poate ajuta și pe tine să scapi de datorii: bulgărele datoriilor!
Cum funcționează această metodă?
Ia-ți o oră de pauză, împreună cu partenerul de viață, o foaie de hârtie și un pix (sau deschide un excel, dacă preferi această variantă), și notează toate datoriile pe care le ai, ordonate crescător, în funcție de suma totală datorată și fără a ține cont de dobânda pe care o au.
Poți avea:
- împrumut către verișoara Ioana: 250 de lei,
- rest de achitat la un împrumut online mai vechi: 1200 de lei,
- CAR, 3200 de lei de achitat,
- împrumut bancar pentru avansul la apartament: 9500 de lei rest de achitat
Nu vei trece aici creditul ipotecar – plata acestuia se va întinde pe mai mulți ani și te vei ocupa de el odată ce ai toate celelalte datorii achitate.
Ei bine, conform conceptului de bulgăre al datoriilor, vei continua să plătești rata lunară pentru fiecare împrumut în parte, dar vei adăuga o sumă economisită în luna respectivă celui mai mic dintre împrumuturi.
Adică:
- în prima lună plătești integral împrumutul către verișoară, și ratele la fiecare dintre împrumuturile accesate,
- în a doua lună achiți 250 de lei suplimentar la creditul online + ratele la toate creditele, așa cum le ai de plătit
În acest fel, în doar 2-3 luni, scapi de împrumutul pentru verișoară și de creditul online mai vechi. Poți trece la plata în plus a împrumutului la CAR.
Accelerezi, în acest fel, modul în care îți plătești datoriile.
Vei constata, pe de altă parte, că marele plus al aplicării metodei este și o disciplină financiară pe care o veți căpăta pe parcurs.