Problema cererii și ofertei pe piața de muncă (calificată) persistă de câteva decenii deja. Și când zicem „problema” avem în vedere chiar situația cu adevărat critică a ceea ce înseamnă relația sistem educațional-piața muncii. Ori altfel spus, în ultimii aproape 30 de ani am tot înaintat într-o direcție incertă, în ceea ce privește necesarul real de forță de muncă în țară (la capitolul calificare). Încercând să nu devenim critici, considerăm că acest fapt fapt se datorează atât convingerilor noastre depășite de timp, cât și unor politici foarte vagi la nivel de sistem.
Trebuie să recunoaștem că accederea într-o instituție de învățământ superior este determinată mai mult de trendul existent în societate, deci că „așa se cuvine”, decât de o viziune sinceră și pragmatică. Așa am ajuns să avem o discrepanță imensă între așteptările abiturienților și concluziile tinerilor specialiști (aceiași foști abiturienți) în legătură cu nivelul de pregătire și piața muncii.
În afară de această criză de viziune, care „naște” anual avocați, economiști etc. pe bandă rulantă, mai există și presiunea pieței muncii asupra calificării profesionale. Aici avem în vedere că pe lângă concurența și așa foarte acerbă între specialiștii de pe aceeași nișă, cerințele angajatorilor „mai interesanți” se modifică de la o zi la alta. Un lucru absolut firesc într-o economie de piață, mai ales atunci când tehnologiile și inovațiile obligă la adaptare sau faliment.
„Am absolvit o facultate bună. Când va veni succesul?”
La angajare, pe viitorul tău șef nu-l va interesa probabil deloc cât de bun ai fost la teoria unui sau altui obiect de studiu, ci va dori să știe ce ești în stare să faci la moment, ce valoare poți aduce companiei sale. Deci faptul că ai absolvit o facultate de prestigiu nu-ți garantează automat și succesul, e clar. Există însă anumite modalități de a-ți crește rapid valoarea profesională la capitolul „știu să fac”, una dintre ele fiind cursurile specializate pe anumite domenii.
În ce constă marele avantaj al cursurilor de formare profesională?
În faptul că într-un termen foarte restrâns (de la câteva luni la 1 an și mai mult) poți învăța mai multe decât ai putut învăța în 3 sau 5 ani de facultate. Și nu este o exagerare. De fapt, avantajele cursurilor de formare sunt mult mai multe: mai puțin timp investit, oportunități noi de dezvoltare, șanse sporite la angajare, specializare într-un domeniu îngust, mai multă învățare practică, un mai mare contact cu piața muncii, dezvoltarea de noi abilități și la urma urmei… o nouă diplomă de absolvire!
Vorbim despre cerințele pieței muncii în sec. XXI, deci o piață foarte dinamică și aproape imprevizibilă. Flexibilitatea profesională a devenit un principiu-pilon al funcționării acestei piețe. Facultatea este necesară, lucru cert, mai ales atunci când vorbim de meserii ca jurist, medic, arhitect, contabil etc. În cazul multor specialități însă, este o investiție discutabilă urmarea unui masterat sau a unei facultăți suplimentare. Mai mult ca atât, determinați de cerințele pieței, foarte mulți tineri absolvenți ai diverselor facultăți s-au reorientat către meserii bine plătite absolvind cursuri intensive de specializare sau devenind autodidacți.
Cel mai elocvent în acest sens este domeniul IT. Campion la ritmul de dezvoltare, IT-ul a atras o mulțime de tineri din diverse domenii, asigurându-le un venit apreciabil și satisfacția personală. Există mii de exemple când tineri cu studii și valori umaniste au devenit experți în marketing online, studenți la istorie sau geografie au devenit specialiști foarte apreciați în domeniul proiectărilor tehnice urmând câteva cursuri de autocad, elevi ai instituțiilor cu profil artistic au ajuns să se aranjeze foarte comod pe linia de web design doar practicând cursurile disponibile online etc.
De aici concluzionăm că succesul profesional ține într-o măsură mai mare de motivație, interes și o viziune vie, sinceră decât de trendul meseriilor după care tânjesc, din varii motive, foștii liceeni, elevi sau studenți. Și cel mai important lucru de reținut ar fi că niciodată nu este târziu să „virezi” în viața profesională în direcția în care te vei regăsi cu trup și suflet.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie