Si tu ai ramas fara job? Inainte de inceperea crizei, oferta de job-uri era destul de generoasa si nu trebuia sa depui un efort prea mare pentru a-ti gasi unul care sa te satisfaca din toate punctele de vedere. Erau si angajati care isi trimiteau CV-ul la firmele rivale, ca mai apoi sa negocieze o marire de salariu de pe pozitii de forta. Insa acele vremuri au apus si, din 2008 incoace lucrurile s-au schimbat in rau.
Multe firme au dat faliment si, ca atare, numarul somerilor a crescut foarte mult. Au fost si organizatii care nu si-au platit contributiile la stat si fostii angajati n-au acum nici un venit, nici macar ajutorul de somaj. Astfel ca, goana dupa un job, fie el cat de mic, a inceput. Dintre participanti destul de putini se vor regasi pe lista invingatorilor, iar premiile sunt si ele anemice. Insa in momentul in care n-ai de unde alege, te multumesti cu ce ti se ofera.
Vrei job-ul visat? Adreseaza-te direct companiei, nu site-urilor de recrutare
Majoritatea celor cauta un job se foloseste in special de site-urile de recrutare si (destul de putini) mai apeleaza la prieteni sau cunostinte, in speranta ca acestia ar putea pune o vorba buna la firmele pentru care lucreaza acum. Insa, potrivit specialistilor de la forbes.com, nu acestea sunt cele mai bune modalitati de a obtine postul visat.
Calea mai potrivita este contactul direct. Adica, in momentul in care stii unde vrei sa muncesti, afli cine conduce departamentul unde vrei sa evoluezi si gaseste o modalitate de a comunica cu acea persoana, explicandu-i de ce tu esti un activ pentru compania respectiva.
Potrivit lui Kate Wendleton, fondator si presedinte la Five O’Clock Club, o companie de coaching din SUA, foarte putini dintre cei care cauta un job aleg aceasta metoda: „Primul lucru pe care il fac oamenii este sa raspunda ofertelor aflate pe Internet. Din pacate, aceasta este cea mai slaba alegere”. Putin peste 10% dintre aplicanti isi gasesc o slujba asa.
Fa o lista cu toate companiile unde ai vrea un job si contacteaza-i pe sefi
Insa, pentru a avea succes trebuie sa ai un plan de actiune. Stii cum se spune: fara un „action plan” de fapt iti planifici insuccesul. Wendleton ii sfatuieste pe cei care vor un job sa-si faca o lista cu toate companiile pentru care si-ar dori si sa afle si numele persoanei care conduce departamentul vizat, apoi sa gaseasca o modalitate de abordare a acestora. Pe aceasta lista, impartita in 3 categorii A, B si C, ar trebui sa fie trecute 50-60 de companii. In grupul C ar trebui sa se afle organizatiile care te vor, insa tu n-ai prea vrea sa lucrezi pentru ele. In A trebuie listate companiile la care tu ti-ai dori sa lucrezi. Kate Wendleton recomanda sa incepi cu grupa cea mai slaba si apoi sa te muti la lista B. Pana vei ajunge la A ar trebui sa ai cateva oferte astfel incat sa mergi la companiile A si sa le spui: „Am deja 4 oferte, insa eu vreau sa lucrez la voi”.
Ca sa fii sigur de job, aminteste punctual in CV realizarile tale
Daca vrei sa urmezi formula succesului, personalizeaza-ti scrisorile pentru fiecare companie in parte si, ideal, catre persoana care conduce sectia in care tu ai vrea sa intri. In plus, trebuie sa amintesti punctual realizarile tale. Spre exemplu ai putea scrie: „Am 10 ani experienta in marketing in aceasta industrie si am reusit de fiecare data sa cresc vanzarile in fiecare companie in care am lucrat. In organizatia X am crescut vanzarile cu 30% intr-o perioada de 2 ani”. Pentru companiile de pe lista C ai putea incheia mai putin agresiv scrisoarea de intentie. Ai putea spune: „Imi pot doar imagina cat de ocupati sunteti si nu voi suna. In cazul in care sunteti interesati pentru o intalnire, va rog sa-mi dati un telefon”. Ataseaza si CV-ul.
Pentru organizatiile aflate pe lista A, aplica o tactica agresiva. Incheie cu urmatoarea fraza: „Va voi suna in zilele urmatoare”. Kate Wendleton recomanda ca scrisoare sa fie trimisa atat in format electronic cat si intr-un plic.
Asa cum ai promis, suna. In cazul in care seful are o secretara, asteapta-te sa dai mai multe telefoane pana sa ajungi la persoana care te intereseaza. Scopul tau este sa ajungi la persoana care are ultimul cuvant in cazul unei angajari si sa o convingi ca esti un activ pentru compania sa si ca are numai de castigat daca intri in echipa sa. (Sursa: forbes.com)
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?