Simti ca ai nevoie de un impuls de energie? Te-ai ridicat din pat si te simti cam trist? Vrei sa prinzi forta inainte de intalnirea de care depinde viitorul carierei tale? Culorile joaca un rol important in activitatea cotidiana a fiecaruia dintre noi. Daca stim sa le folosim, spun atat psihologii cat si specialistii in marketing, acestea ne ajuta sa avem succes in viata.
Culorile sunt reprezentari ale anumitor frecvente ale luminii in creierul nostru. Lumina este radiatie electromagnetica cu lungimi de unda cuprinse intre 400 – 750 nm si frecvente prin jurul a 10^16 Hz.
Armonia cromatica versus contrastele de culoare
Starea de spirit ne este puternic influentata de culorile care ne inconjoara si de combinatiile dintre ele. Culorile pot produce o gama larga de stari, de la calm la excitatie, de la relaxare la castig de energie.
Cercetatorii au constatat ca armonia cromatica induce liniste, in timp ce contrastele puternice ne pot crea agitatie. „Pentru mediul nostru de zi cu zi, stim foarte bine ca nu poti de exemplu sa lucrezi intr-un mediu cu culori tari, cu verde inchis, cu rosu. Sunt oameni pe care ii vezi ca nu se pot concentra, nu pot da randament, pentru ca stimulii multipli care vin la nivelul retinei. Legaturile cu ochiul transmit influxurile nervoase creierului si de aici sentimentul ca poti continua activitatea intr-o asemenea culoare sau nu”, explica medicul psihiatru Maria Cristache.
O nepotrivire cromatica poate genera stari de neliniste, agitatie, tristete, aparent inexplicabile. Este necesar sa tinem cont de culorile pe care le alegem atunci cand decoram apartamente, birouri sau spatii in care ne petrecem mare parte din timp.
„La birou, sunt recomandate culori palide, de la alb, la crem, nuante de bej. Faptul ca laptopul, calculatorul, creeaza tot timpul lumina intermitenta atat de puternica care in zilele noastre, folosit la maximum, produce disconfort, face ca individul sa fie vesnic irascibil, vesnic iritabil, obosit. Numai un ambient placut, un ambient personalizat poate echilibra starea de confort. Dormitorul trebuie varuit in culori calde, culori vesele, cu mobilier restrans si adaptat varstei. Cat mai putine detalii in decor, care sa agreseze in plus vederea”, sustine Maria Cristache.
Influenta culorilor
Rosu
Studii ale unor medici americani arata ca rosul este cea mai dinamica si vibranta culoare, avand capacitatea de a stimula glanda suprarenala si neuronii, fiind cunoscut efectul sau de stimulare a circulatiei sangvine. Rosul ofera energie, asa ca poti purta culoarea in timpul unei plimbari sau atunci cand faci sport. Potrivit psihoterapeutului Mihaela Popa, de la Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit, trebuie sa invatam cat de mult putem despre psihologia culorilor si cum sa utilizam culorile in asa fel incat acestea sa ne ajute in activitatile zilnice. „Rosu este o culoare foarte vizibila si este utilizata in viata de zi cu zi pentru a atrage atentia. De exemplu, la semafor culoarea rosie ne atrage atentia de a ne opri. Ne acapareaza o mare parte din atentia noastra si de obicei, in scopuri bune. Avand in vedere ca atrage atat de mult atentia, poate fi utilizat pentru a stimula pe cineva sa ia o decizie rapida”, spune psihoterapeutul Mihaela Popa.
Portocaliu
Din combinatia dintre rosu si galben rezulta portocaliul, o culoare energetica ce exprima bucuria. Este asociat cu fericirea, confortul, entuziasmul, fascinatia, creativitatea, atractia, succesul, incurajarea, permisivitatea si stimularea „Portocaliul este o culoare foarte calda pentru ochiul uman, dar nu atat de intens ca si rosu. Portocaliul stimuleaza activitatea mentala prin cresterea cantitatii de oxigen pentru creier. Datorita abilitatii sale de a atrage atentia, el este utilizat pentru a sublinia informatii de mare importanta. Daca targhetezi un grup de oameni tineri ar trebui sa ai in vedere utilizarea culorii portocaliu”, scrie Mihaela Popa pe bodymindspirit.ro.
Galben
Este culoarea razelor de soare si a bucuriei. Este adesea asociat cu energia si inteligenta. Mai este cunoscut pentru ca ar da un efect de caldura si apropiere, voiosie, buna dispozitie si ca stimuleaza activitatea creierului. „Oamenii adesea vad in galben lumina interioara si o culoare copilareasca. Dar, utilizarea in exces a culorii galben poate trezi in anumiti oameni reactii negative. Galbenul pur stralucitor este folosit pentru a trage puternic atentia”, spune specialistul.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024