Zile intregi ati asteptat cu nerabdare pentru ca CV-ul vostru sa fie vizualizat de compania la care va doreti sa va angajati. Iar din momentul in care ati aflat ca ati devenit o potentiala resursa, nu v-ati mai dezlipit de telefon de teama sa nu ratati convocarea pentru un interviu. Cu fiecare etapa emotiile voastre cresc in intensitate. In sfarsit primiti un telefon si sunteti anuntati ca trebuie sa va intalniti cu directorul de resurse umane. O veste excelenta, insa grijile voastre nu s-au sfarsit. Chiar dimpotriva! Desi v-ati calificat in finala, n-ati obtinutut inca premiul cel mare. Daca nu veti semna contractul, totul a fost in zadar. Tocmai de aceea trebuie sa analizati cu grija fiecare cuvant, fiecare gest pe care il spuneti sau il faceti in timpul interviului. Scopul vostru este sa va impresionati interlocutorul si astfel sa obtineti fiecare ce-si doreste: voi postul, iar el un om care se va integra cu succes in organizatie.
Iata ce trebuie sa spuneti si sa faceti pentru ca jobul visat sa fie al vostru. Sfaturile sunt oferite pentru CBSmoneywatch.com, de catre specialisti in HR.
1. Nu va sfiiti sa-i intrebati de ce nu v-ar angaja. Interviul se apropie de sfarsit, insa trebuie sa fiti siguri ca va aflati inca in carti. Tocmai de aceea, Roberta Chinksy Matuson, President of Human Resource Solutions, spune ca n-ar trebui sa incheiati discutia fara a pune urmatoarea intrebare: „Exista ceva in CV-ul meu care va pune pe ganduri?” In acest mod va creati posibilitatea de a sterge din mintea interlocutorului orice indoiala ca n-ati fi omul potrivit.
2. Pregatiti-va sa scoateti in evidenta rezultatele cuantificabile a muncii voastre anterioare. Succesul ca si competentele voastre trebuie scoase in fata. Cu alte cuvinte, enumerati succint cateva dintre realizarile voastre. Spre exemplu: „Planul de imbunatatire a eficientei condus la o descrestere a timpului de livrare a produsului catre client cu 15% fara ca organizatia sa fie nevoita sa cheltuie in plus un singur cent”, a punctat Charles Purdy, senior editor and career expert la Monster.com. Este recomandabil sa repetati inainte pentru a nu va cauta cuvintele in timpul interviului.
3. Cereti munca pentru acasa. Pana nu sunteti angajat reprezentati o necunoscuta pentru angajatorul vostru. CV-ul vostru ca si discursul l-au impresionat insa veti fi un angajat performant? Cel mai bun raspuns ar fi sa-i cereti interlocutorului sa va dea o sarcina de proba, este ceea ce recomanda Sara Sutton Fell, CEO and fondatorul FlexJobs: „Oferiti-va sa va implicati intr-un proiect in care aveti posibilitatea sa va demonstrati calitatile si competentele. Faceti o treaba buna si cu siguranta, data viitoare veti fi platit pentru rezultatele obtinute”.
4. Oglinditi-va interlocutorul. Cu siguranta ca nu veti fi in apele voastre in timp ce sunteti descusut, insa daca reusiti sa va copiati partenerul de discutie in ceea ce priveste cuvintele folosite sau viteza cu care rosteste cuvintele, va veti simti mai relaxat. Nu stiti ce sa urmariti, iata cateva ponturi oferite de Ken Sundheim, CEO and Fondatorul agentiei KAS Placement: „Daca le urmariti tonul, viteza de vorbire si respiratia si le oglinditi veti obtine rezultate excelente”.
5. Transformati-va intr-un detectiv. Suntem convinsi ca deja ati dat o cautare pe Google pentru a afla tot ce se poate despre compania pentru care doriti sa lucrati. Nu va opriti insa la asta. Cautati de asemenea informatii despre cel care va va intervieva. In acelasi timp, intrati pe LinkedIn, discutati cu oameni care deja lucreaza acolo sau au lucrat pentru a afla cate ceva despre cultura organizationala.
6. Inregistrati-va un preinterviu.Dupa cum deja stiti, tonul face muzica. In timpul interviului este important tot ce spuneti, insa in acelasi timp, va conta si modul in care o spuneti. „Ganditi-va putin la ce intrebari v-ar putea pune examinatorul si apoi inregistrati-va in timp ce dati raspunsul. Analizati-va minutios raspunsurile. V-ati angaja?”. Sfatul vine din partea unui expert, Marlene Caroselli, Ed.D., autoarea cartii Gandirea Critica, iar in cazul in care raspunsul este NU atunci luati-o de la capat.
7. Aplecati-va usor in fata in timpul interviului. Potrivit lui Kathryn Minshew, co-fondator si redactor sef PYP Media in cazul in care va lasati pe spate ati putea da impresia ca nu sunteti interesat de ceea ce se discuta.
8. Folositi pronumele NOI. Ok, spuneti ca sunteti un om de echipa dar daca in timpul interviului folositi de prea multe ori cuvantul EU, nu demostrati acest lucru. Tocmai de aceea, Kimberly Schneiderman, job search consultant si proprietarul City Career Services va sfatuieste sa spuneti in ce echipa ati fost si la ce proiecte ati cooperat dar si rolul jucat.
9. Veniti cu propuneri. Aduceti la interviu cateva dovezi care sa demostreze calitatea muncii voastre. De asemenea, puteti analiza critic ceea ce fac cei mai buni competitori de pe piata. In acest mod, considera Jenni Luke, national executive director al Step Up Women’s Network ii veti face interlocutorului vostru o dovada clara a modului in care ganditi.
(foto: dreamstime.com)
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!