Un job bun este greu de gasit intr-o perioada de cadere economica. Iar in momentul in care esti pe cale de a negocia salariul sunt mai greu de observat semnele care indica pericolul. Mai ales daca ai nevoie de un job ca de aer, este atat de usor sa ignori semnalele care iti indica faptul ca viitorul job se va transforma intr-un cosmar.
In cazul in care nu vrei ca in fiecare seara sa pleci nervos acasa si, in final, sa-ti dai demisia de la proaspatul job gasit cu truda, este bine sa fii atent la steagurile rosii si la semnele pe care ti le transmit, cu sau fara voia lor, viitorii angajatori. Astfel, paza buna poate trece primejdia rea.
1. Inconstanta in decizii a sefilor cu care ai discutat
Job description-ul pare sa se schimbe de la o ora la alta. Initial, ti s-a spus ca trebuie sa raportezi departamentului financiar, dupa care ti se cere sa te subordonezi altui departament. Apoi ti se spune: „in 48 de ore vei fi sunat pentru noi amanunte”, insa dupa 3 zile inca n-ai primit nici un telefon sau mail. Sau ti s-a transmis ca vei sustine un interviu cu X si cand ajungi acolo afli ca de fapt te intalnesti cu Y.
Gandeste-te cum va fi acel loc de munca. Bineinteles, pot exista motive bine intemeiate pentru cele descrise mai sus. Insa organizatiile mari si bine organizate stiu ca toate aceste schimbari pot fi un semn de inconstanta si iti vor explica motivele acestor schimbari. In cazul in care nimeni nu-ti spune nimic, atunci trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca acest lucru inseamna ca nu exista nimic planificat si ca totul este lasat la voia intamplarii.
2. Sefului de la interviu ii ia (prea) mult timp pana sa iti dea un feedback
Este ceva comun, insa merita sa te apleci putin asupra acestui fapt. Tu vrei sa lucrezi intr-un loc in care poti lua decizii rapide si unde oamenii merita macar respectul de a nu fi lasati sa astepte o perioada lunga de timp. Companiile trimit un mesaj puternic despre cultura organizationala atunci cand iti raspund rapid sau macar iti spun cum pretuiesc timpul.
3. Viitorii sefi nu te instiinteaza daca s-a schimbat perioada de asteptare a unui raspuns
Toti cei care sunt in cautarea unui job stiu cat de agonizanta este perioada de asteptare a unui feedback dupa interviu, doar pentru a trece data respectiva fara sa primesti vreun cuvant. Tu vrei sa lucrezi intr-o companie in care oamenii isi tin promisiunile sau care te instiinteaza din timp daca se schimba ceva. Iar acest lucru dezvaluie respectul cu care aceea organizatie isi trateaza angajatii.
4. Afli ca sunt schimbari foarte dese in departament
Schimbarile foarte dese intr-un departament pot inseamna doua lucruri: inlocuirea oamenilor slabi cu unii performanti sau o multime de angajati care fug dintr-un loc ingrozitor. Ar trebui sa cercetezi cu atentie cauza acestor schimbari si sa actionezi in consecinta.
5. Nu au loc schimbari in compania in care ar trebui sa lucrezi
Nici acesta nu este un semn bun si iata de ce. Tu vrei sa lucrezi pentru cineva cu standarde inalte, care tin oamenii buni, insa care scapa repede de cei care nu isi fac treaba. Asta inseamna ca tu vei avea colegi pe care poti conta ca-si indeplinesc cu bine sarcinile astfel incat sa puteti sa va atingeti obiectivele comune.
6. Interviatorii sunt nepoliticosi sau neciopliti
In cazul in care cel care tine interviul te trateaza ca si cum ai fi un musafir nedorit, ai mare grija. Acest comportament dezvaluie cate ceva despre cultura organizationala si despre modul in care sunt priviti angajatii.
7. Viitorii sefi nu sunt interesati de ce crezi tu
Un angajator care nu este interesat ca tu sa stii cat mai multe despre ei sau ca tu sa stii pana in cel mai mic amanunt ceea ce presupune job-ul tau, este un angajator care nu da nici doi bani pe cei care lucreaza pentru el. Tu vrei sa lucrezi pentru o companie care iti recunoaste meritele si pentru care esti incantat sa evoluezi in aceeasi masura in care ei apreciaza faptul ca faci parte din echipa lor.
8. Identifici lipsa transparentei
Ai impresia ca ceva nu e in ordine? Iti descriu job-ul in cuvinte prea frumoase pentru a fi adevarat? Angajatorii inteligenti sunt onesti atat in ceea ce priveste plusurile cat si minusurile unui job. Angajatorii care folosesc subliniaza aspectele negative ale unui job: munca plictisitoare sau ore lungi la birou vor sfarsi prin a angaja oamenii pe care nu-i vor. Cauta sa vezi adevarul intr-o reclama si nu vei sfarsi dezamagit odata ce ai fost angajat. (sursa: forbes.com)
Voi cu ce probleme v-ati confruntat la un interviu? Daca ai un sfat de dat altor parinti care se confrunta cu acest tip de probleme, o poti face lasand un comentariu sau spunandu-ti parerea pe forumul nostru.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!